Országos siker: évek óta növekvő hallgatói létszám!

Az idei általános felvételi eljárásban is kiváló eredményt ért el a Nyíregyházi Egyetem. Közel háromezren jelölték meg első helyen az intézményt, így a tavalyi évhez képest idén is növelni tudta első helyes jelentkezései számát. 2023-hoz képes tíz százalékkal többen jelentkeztek első helyen a Nyíregyházi Egyetemre. Örömteli tendencia, hogy a pedagógusképzéseket több mint negyven százalékkal többen választották 2024-ben, mint egy évvel korábban.

A tavalyi évhez képest 10 %-kal többen jelölték első helyen a Nyíregyházi Egyetemet, így 2662 fő jelentkezett, összesen pedig több mint nyolcezer-egyszázan választották az intézmény által meghirdetett képzéseket. Az első helyes jelentkezők 80 %-a állami ösztöndíjas, míg egyötödük önköltséges formát jelölt meg. Összességében elmondható, növekedés tapasztalható az előző évekhez képest a sporttudományi, valamint a természettudományi területeket választók esetében is. Legtöbben az óvodapedagógus, a gazdálkodási és menedzsment, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a tanító, a gépészmérnöki, valamint a programtervező informatikus képzéseket választották - emelte ki a Nyíregyházi Egyetem.

A felvett 1954 elsős hallgató közül 1686-an állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat. Távoktatás formában idén is elindul az anglisztika alapképzési szak.  Az intézmény immáron harmadik tanévét kezdő mátészalkai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központjában levelező tagozaton idén is indulnak képzések, így a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakon valamint a gépészmérnöki alapképzési szakon is, míg a kisvárdai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon kezdhetik tanulmányaikat az elsősök.

A Nyíregyházi Egyetem a régió meghatározó modellváltó felsőoktatási intézménye, széleskörű képzési kínálatával piacképes alternatívát és lehetőségeket kínál a felsőoktatási tanulmányaikat megkezdő középiskolások számára. Megszólította a munkavállalókat is, akik számára rövid ciklusú tanárképzési szakokat, másoddiplomás képzéseket, szakirányú továbbképzéseket indít. Az egyetem a képzések folyamatos fejlesztésével, illetve gyakorlatorientált szemléletével készíti fel a hallgatóit a munkaerőpiac elvárásaira. Az intézmény kiemelt célja, hogy Nyíregyháza város, illetve a vármegye vállalataival, szervezeteivel együttműködve helyben tartsa a végzett hallgatókat, segítse munkavállalásukat és hosszú távú céljaikat a megyében, illetve régióban. A Nyíregyházi Egyetem kiemelt hangsúlyt fektet a pilótaképzésekre, valamint a nemzetköziesítési folyamat erősítésére, így angol nyelvű képzéseit egyre többen választják Ázsiából, vagy Európa más államaiból érkező hallgatók. A tudatos építkezésnek és a minőségi oktatásnak köszönhetően az intézmény ma már megtalálható a nemzetközi oktatási térképen is - tájékoztatott az egyetem.

Azok számára, akik idén nem nyertek felvételt vagy nem jelentkeztek egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a pótfelvételi eljárás keretében nyílik lehetőségük a jelentkezésre. A 2024-es évi pótfelvételi eljárásba jelentkezést benyújtani 2024. július 30-ától augusztus 7-én éjfélig lehet. Ezen időpontig minden dokumentumot fel kell tölteni az E-felvételi rendszerbe, hiánypótlásra ugyanis nincs lehetőség. Póteljárásba azok nyújthatnak be jelentkezést, akik egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyertek felvételt vagy nem nyújtottak be jelentkezést az általános eljárás során. Az intézmény önköltséges formában hirdette meg képzéseit.

A Nyíregyházi Egyetemen az első évfolyamra felvételt nyert hallgatók beiratkozása augusztus 26-tól zajlik. A 2024/25-ös tanév rendjéről a https://tfo.nye.hu/ oldalon található Időrendi mutatóból tájékozódhatnak az érdeklődők, de a Neptun-rendszerben is részletes tájékoztatást kapott minden hallgató a teendőkről, határidőkről. A Tanévnyitó ünnepség 2024. augusztus 31-én (szombaton) 11:00 órától kerül megrendezésre a Kodály teremben - tájékoztatott az intézmény.

Forrás: NYE