Ortopédiai kongresszus a Nyíregyházi Egyetemen

Egy-egy kerti munka vagy cipelés után gyakori probléma a hátfájdalom. Egy derékrögzítő ennek enyhítésében lehet nagy segítség. De nemcsak a fizikai munka járhat panaszokkal. A digitális világgal átformálódó életforma és környezet is számos ortopédiai rendellenesség okozója.

– Az ülő életmódnak és a számítástechnikai dominanciának köszönhetően ha megnézzük a gyerekeket, nyomogatják a telefont, a kütyüket, ülnek a padban, ahelyett hogy mozognának, fociznának. A test fejlődésének kell egy bizonyos inger, ezt meg kell adni. Most ennek hiányában különböző tartási rendellenességek, lábdeformitások alakulnak ki, amelyeket részben felvilágosítással meg kellene előznünk, részben pedig ha már kialakultak, akkor konzervatív kezeléssel – ha lehet – helyre kell állítsunk. Ha az sem elég, akkor műtéti beavatkozások szükségesek – mondta el dr. Tóth Kálmán, a Magyar Ortopéd Társaság Szakmai Kollégiumának elnöke.

 

150 előadás az aktualitásokról

 

Ezeket az elsősorban fiatalokat érintő rendellenességeket is megvitatják a Nyíregyházi Egyetemen június 29. és július 1. között tartott Magyar Ortopéd Társaság Kongresszusán. A gyermekortopédia kérdései mellett a kiemelt témák között szerepelnek még az ízületi problémák, a sportsérülések, a biomechanika, a láb- és a kézsebészet. Ezekről a különböző szekciókban közel 150 előadást hallgathatnak meg a szakemberek. Az ülésre nemcsak Magyarországról, hanem Lengyelországból, Ukrajnából, Romániából, Svájcból és Ausztráliából is küldtek tudományos beszámolókat. A magyar ortopédia legrangosabb rendezvényét évente rendezik meg azzal a céllal, hogy a szakemberek megvitassák az ortopéd sebészet aktualitásait és képet kapjanak a fő irányvonalakról.

Dr. Farkas Csaba, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ortopédia osztályának osztályvezető főorvosa úgy fogalmazott, egy év az az időszak, amikor már valamilyen eredményről, korábbi kutatásokról, rövid, közép és hosszú távú eredményekről be lehet számolni, ami fejlődést adhat a további kísérletes munkáknak, vagy magának a klinikai gyakorlatnak a hatásosságát fokozhatja.

 

Többszörös jubileum

 

A szakmai ismeretek bővítésére nemcsak az előadásokon van lehetőség. Workshopok és gyógyászati kiállítás is segíti a szakembereket, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiákkal, eszközökkel és eljárásokkal.

Nyíregyháza negyedik alkalommal ad otthont a ortopéd konferenciának. A mostani, 2017-es két szempontból is különleges: a 60. jubileumi kongresszust rendezik meg, illetve a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Ortopédia Osztálya 40 éve működik önálló részként az intézményben.

Zadubenszki Norbert