Őrült rali: 16 év után nyert magyar versenyző Európa bajnoki futamot!
Fotók: Szarka Lajos

Turán Frigyes nyerte meg a nyíregyházi központtal megrendezett Rally Hungary-t. A három napos őrült versenyre Európa legjobb versenyzői jöttek el. Nyíregyházán derült ki az is, hogy a 25 éves, egész évben okosan versenyző Chris Ingram lett a sportág új Európa-bajnoka. A Rally Hungary mellett második alkalommal rendezték meg a Nyíregyháza Rallyt, ami az országos bajnokság egyik állomása. Összesen 120 autóversenyző látogatott el a megyeszékhelyre.

A Rally Hungary-ra érkezett versenyzők péntek este a Városháza előtt kezdték meg a három fejezetből álló versengést. Itt látványos ceremóniával indultak Máriapócsra, a Rabócsi Ringre. A versenyzők nyolcezer lelkes néző előtt mutatkoztak be a szuperspeciálon.

Irány a Zemplén!

A Rally Hungary szombaton a Zempléni hegységbe költözött át. Többek között Újhuta, Mád, Füzér között folyt a küzdelem, több mint száz kilométeren. Hat, embert és gépet próbáló szakaszt igyekeztek leküzdeni a párosok. Míg pénteken és szombaton viszonylag kegyes volt az időjárás a ralisokhoz, a vasárnap jelentős csapadék miatt őrült futammá változott a verseny. A gépekkel először Nyíregyháza belvárosában köröztek a résztvevők, majd ismét a Zemplén következett.

Itt még az eredeti tervek szerint három szakaszt kellett volna maguk mögött tudni, de az időjárási viszonyok miatt az utolsó gyorsasági szakaszt törölték a versenykiírásból. A versenyzők egy része ugyanis összetörte az autóját, mások pedig defektekkel küzdöttek. A Rally Hungary végül kiváló taktikával, remek teljesítménnyel a Turán Frigyes, Bagaméri László páros nyerte meg, maguk mögé utasítva a félelmetes tempóban küzdő orosz Lukjanjuk, Arnautov kettőst.

Fantasztikus verseny volt. Szerintem az időjárás nagyon megnehezítette a dolgunkat és az érzés leírhatatlan, magyarként Magyarországon rendezett Európa bajnoki futamon nyerni, azt gondolom, hogy ez mindenkinek ott van az álmai között, nekünk is ott volt. megmondom őszintén, gondolni sem mertünk rá, hiszen új autóval, számunkra új autóval mentünk. Minden körülmény nehéz volt, de azt gondolom, hogy fantasztikus munkát végeztünk és ez lett a gyümölcse.

– nyilatkozta Turán Frigyes.

Utoljára 2003-ban sikerült

16 év után sikerült magyar versenyzőnek rally Európa-bajnoki futamot nyerni. Így hatalmas volt a magyar páros öröme. Turánéknál csak a Chris Ingram és a Ross Whittock páros volt boldogabb.

A 25 éves brit pilóta ugyanis hiába lett csupán negyedik a Rally Hungary-n, ez is elégnek bizonyult ahhoz, hogy a pontszámok alapján ők nyerjék meg az idei Európa Bajnokságot.

Egész életemben ezért dolgoztam, az volt a vágyam, hogy győztes lehessek. Egy igazi álom vált ezzel valóra és nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített elérni ezt az eredményt. Hihetetlen... Egyszerűen nem is tudom, hogy mit mondjak annyira boldog vagyok.

– mondta Chris Ingram, miközben örömkönnyek csillogtak a szemében. 1967 után így ismét angol bajnoka van az európai ralinak, akit a nyíregyházi közönség hatalmas tapssal és ovációval üdvözölt.

Tökéletes verseny volt

Összesen 120 versenyző vett részt a Nyíregyházán és környékén megrendezett Rally Hungary-n. A csapatok, a szakértők és a pilóták is elégedetten nyilatkoztak a szervezésről és a versenyről.

A magyar autósport szövetség úgy nyilatkozott, hogy jövőre is lesz a szabolcsi megyeszékhelyen Európa-bajnoki futam.

A rali tekintetében újra előttünk a kihívás, 2020-ban szintén november második hétvégéjén Európa bajnoki futamot rendezünk, második Rally Hungary-ként úgyhogy a szervezésnek már most el kell kezdődnie. Le kell vonni a következtetéseket, hibákat, pozitívumokat a hétvégéből és meg kell csinálnunk a jövő évi futamot. Ugyanilyen sikeresen, mint, amit az idei évben tettünk.

– fogalmazta meg Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke.

Pálya lesz, de hogy hol még bizonytalan

A Rally Hungary ideje alatt Mádon sajtótájékoztatót is tartottak. Itt az derült ki, hogy a kormány támogatja egy új autó-motor sportra alkalmas versenypálya építést Kelet-Magyarországon. Ez biztos alapokkal szolgálhat majd a további rali vagy akár MotoGP versenyek szervezéséhez. Hogy pontosan hol lesz a pálya, az egyelőre még nem tisztázott.   

Kapcsolódó galéria

Raly EB 2019 - díjkiosztó