Orvostalálkozót rendeztek Nyíregyházán –  a megyeszékhely is csatlakozik a Mozgás Receptre programhoz
fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza önkormányzata több mint 10 éve szervez éves orvostalálkozókat, ahol szakmai tapasztalatokat osztanak meg és új fejlesztésekről számolnak be. Az idei eseményen kiemelt téma volt a Mozgás Receptre programhoz való csatlakozás, valamint a Richter Egészségváros bemutatása.

Az idei esemény kiemelt témái között szerepelt, hogy Nyíregyháza önkormányzata csatlakozott a „Mozgás Receptre” programhoz, amelyet a Magyar Életmód Orvostani Társaság gondoz, és az Aktív Magyarország Program része. A találkozón hangsúlyozták, hogy a Mozgás Receptre program célja az egészségben eltöltött életévek számának növelése, amihez elengedhetetlen, hogy növeljék a lakosság fizikai aktivitását. Az orvosok mozgást írhatnak fel receptre, amit a páciensek helyi sportlétesítményekben válthatnak be ingyenes mozgási lehetőségekre.

„Jelenleg a halálesetek 47%-a valamilyen viselkedési kockázathoz köthető, míg 9,7%-uk egyértelműen a mozgásszegény életmód következménye. Ez rávilágít arra a problémára, hogy a lakosságnak mindössze 4%-a éri el a WHO által ajánlott fizikai aktivitási szintet, míg 59%-uk soha nem végez semmilyen mozgást. Az elsődleges cél az, hogy minél többen kezdjenek rendszeresen mozogni, és érjék el a szakmai testületek által javasolt heti 150 perc közepes intenzitású fizikai aktivitást. Ezzel jelentősen csökkenthető a cukorbetegség és a magas vérnyomás előfordulása, enyhíthetők a tünetek, és hozzájárulhatunk az onkológiai betegségek előfordulásának csökkentéséhez, a gyógyulás javításához, valamint a demencia és depresszió kockázatának mérsékléséhez. Összességében több mint 30 különféle betegség előfordulása csökkenthető megfelelő mozgással”

mondta el dr. Babai László István, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Nyíregyházán a „Mozgás Receptre” beváltására a „Mozdulj Nyíregyháza!” keretében az előre megjelölt jelzéssel ellátott foglalkozásokon biztosítanak lehetőséget a Városi Stadionban, a Szabadidősport-központban szeptember 23-tól. Az orvostalálkozón ezen felül bemutatták a résztvevőknek a „Richter Egészségváros” kezdeményezés részleteit is. A Richter Egészségvároson október 5-én a látogatók ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül vehetnek részt különböző szűrővizsgálatokon, egészségügyi tanácsadásokon és előadásokon. Az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése alapvető fontosságú a hosszú és minőségi élet érdekében, ezért a program kiemelt célja, hogy kortól és nemtől függetlenül a lehető legtöbben vegyenek részt rajta. Az eseményen dr. Kovács Ferenc polgármester is jelen volt, aki hangsúlyozta, hogy a városvezetés szorosan együttműködik az egészségügyi szervezetekkel, és már évek óta a prevencióra helyezik a hangsúlyt a városi szabadidősport-fejlesztések terén.

„2011-ben indult el az a sportkoncepció, amely azóta is töretlen sikerrel működik, és amelyre visszatekintve sok eredményt láthatunk. A versenysport mellett kiemelt hangsúlyt fektettünk a szabadidősport támogatására, amelynek célja az egészség megőrzése. Ehhez kapcsolódóan több infrastrukturális fejlesztésre is szükség volt, hiszen korábban nem álltunk túl jól ezen a téren. Azóta elkészült egy 80 kilométeres kerékpárút-hálózat, valamint négy rekortán borítású futópálya. Az erdei atlétikai pálya is kiváló állapotban van. Az iskolákban olyan udvari sportlétesítményeket hoztunk létre, amelyeket mindenki használhat, emellett 18 tornatermet is felújítottunk. A nagyobb fejlesztések közé tartozik az Atlétikai Centrum és a stadion megépítése is, amelyeket szintén ennek a koncepciónak a jegyében terveztünk és valósítottunk meg. A stadion különlegessége, hogy rekortán futópályát is kiépítettünk, amit bárki szabadon használhat, ez pedig egyedülálló az országban

részletezte dr. Kovács Ferenc.

A polgármester kiemelte, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata rendkívül fontosnak tartja az egészséges életmód népszerűsítését és az ehhez kapcsolódó sportprogramok támogatását. A 2013-ban útjára indított Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat elsődleges és kiemelt céljaként fogalmazta meg, hogy a városlakók még inkább megszeressék a sportot, mint kikapcsolódási és rekreációs lehetőséget. A Mozdulj Nyíregyháza! rendezvény népszerűsége pedig évről évre folyamatosan emelkedik, a mozgásformák palettája bővül – minden korcsoport számára.

 

Kapcsolódó galéria

Orvostalálkozó Nyíregyházán 20240909