Oscar – Újabb magyar siker jöhet?

Közeleg a 2018-as Oscar-gála, aminek első jele, hogy kedden nyilvánosságra hozzák, a filmes szakemberek a decemberi szavazás után mely filmeket jelölik az esélyesek közé. Három magyar alkotásnak is van esélye arra, hogy az utolsó fordulót akadállyal vegye, és bekerüljön a győztes alkotások közé, március 4-én – a díjátadó gálán. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje, valamint két animációs alkotás, Bucsi Réka Love-ja és Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldtje is esélyes.


Összesen 24 kategória jelöltjeit ismertetik Los Angelesben, két részletben: közép-európai idő szerint 14.22 perctől az operatőri, a jelmez, a vágás, a haj és a smink, a filmzene, a díszlet, a rövid animációs film, a rövidfilm, a hangvágás, a hangkeverés és a vizuális effektusok kategória jelöltjeit hozzák nyilvánosságra.

Majd bő negyedórával később, 14.38-tól a férfi főszereplő, a férfi mellékszereplő, a női főszereplő, a női mellékszereplő, az egész estés animációs film, a rendezés, a dokumentumfilm, a rövid dokumentumfilm, az idegen nyelvű film, a betétdal, a legjobb film, valamint a legjobb eredeti és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájának jelöltjeit jelentik be.

A díjátadót a phjongcshangi téli olimpia miatt a szokásos február helyett ezúttal március 4-én tartják Los Angelesben. Az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit 90. alkalommal adják át. Eddig két magyar alkotás nyerte el a legjobbnak járó szobrocskát, Nemes Jeles László Saul fia című filmje és Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje bizonyult egymást követő két évben kategóriája legjobbjának.

Testben-lélekben az Oscarért?

A legnagyobb visszhangot a filmes világban a tavaly bemutatott magyar alkotások közül Enyedi Ildikó többszörös díjnyertes filmje váltotta ki, így nem volt meglepetés, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap ezt az alkotást nevezi be az idei Oscar-díjért folytatott versengésbe, annak is a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. A történet, amely két teljesen különböző ember egymásra találásról szó, a szakmai siker mellett az itthoni nézők kegyeit is elnyerte, sőt, a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint Európa-szerte hatalmas érdeklődés kísérte.

Animációk: a szakma imádata Oscar-díjat érhet

Ugyan Magyarországon az animációs filmek a többtermes mozik kínálatában legtöbbször nem lépik túl a nagyobb stúdiók által forgalmazott 3D-s filmek világát, azért az leírható, hogy a magyar animációs filmes szakma 2017-ben is sok örömöt szerzett a készítőiknek és a műfaj itthoni szerelmeseinek, ugyanis több fesztivál fődíját nyerték el az itthon készült alkotások.

Kettő közülük, a Love és a Hugo Bumfeldt című alkotás pedig annyira jól teljesített a tavalyi, Oscarra kvalifikáló fesztiválokon, hogy bekerült abba a mezőnybe, amelyek közül ki fogják választani az animációs Oscar-díjra esélyes alkotások mezőnyét.

Márciusig prolongálva

Természetesen az események csak ezután kezdenek felgyorsulni, hiszen egy protokolláris eseményen túl, a vélhetően bejutott magyar alkotásokat február 10. és 20. között fogják vetítéssel egybekötött szavazáson elbírálni az amerikai filmakadémia által megbízott döntnökök, akik között vélhetően magyar származású szakember is van. Március 4-én lesz az Oscar-díj-átadó gála, reményeink szerint idén is magyar díjazottal.

 

Forrás: hirado.hu