Ősszel jön a nyugdíjemelés, jövőre a 13. havi nyugdíj is visszatérhet

Novemberben nyugdíjkiegészítést és prémiumot is kap két és félmillió nyugdíjas, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt: a kormány azért dolgozik, hogy jövőre, ha a gazdaság helyzete lehetővé teszi, a teljes 13. havi nyugdíjat kifizessék az ellátásban részesülőknek – számolt be az M1 Híradója.

„Két és félmillió nyugdíjas, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülő a megemelt havi novemberi nyugdíja mellett, illetve ezen felül nyugdíjprémiumot kap majd” – jelentette be az Idősügyi Tanács ülését követően a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin elmondta: így egyrészt betartják azt az ígéretüket, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárló értékét, hiszen 2010 óta folyamatosan a tényleges inflációhoz igazítják az időskori juttatásokat. Másrészt azt a vállalásukat is teljesítik, hogy a gazdaság növekvő teljesítményéből minél többet érezhessenek az idősek is.

2017 óta immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány.

Idén minden eddiginél többet, 80 ezer forintot utal majd át az államkincstár, illetve visz ki a postás az érintetteknek, függetlenül attól, hogy kinek, mekkora ellátás jár.

Jövőre – a gazdasági növekedés függvényében – akár a teljes 13. havi nyugdíjat is megkaphatják a nyugdíjasok.

„Az is egy vállalásunk volt, hogy visszaépítjük a baloldali kormányok által megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Ezt a vállalásunkat úgy teljesítjük, hogy már idén odaadtunk egyheti nyugdíjat a 13. havi nyugdíjból minden arra jogosultnak, és jövőre pedig minimum két heti nyugdíjat fogunk pluszban adni. De abban bízunk, hogy lehetőségünk lesz arra, hogy akár ennél nagyobb összeget is (…) tehát teljes 13. havi nyugdíjat tudjunk fizetni” – fogalmazott Novák Katalin.

A legfrissebb előrejelzések szerint a GDP növekedése az eredetileg tervezett 5,5 százalék helyett idén már 7,5 százalék is lehet. Jövőre az elemzők szerint az idei magas bázishoz képest is 5–5,5 százalékkal növekedhet a gazdaság teljesítménye. Ez előrevetíti, hogy újabb segítséget kaphatnak a nyugdíjasok.

„Talán a legfontosabb (kormányzati intézkedés) a hiteltörlesztési moratórium volt, ez a tavalyi bizonytalan helyzetben segítette elkerülni azt, hogy vállalkozások és a háztartások még nagyobb problémába, még nagyobb bajba kerüljenek. Fontos kiemelni a magas beruházási szintet is. Itt a kormányzat kedvezményes hitelekkel, illetve támogatásokkal tudott segíteni. Ennek rövidtávon a beruházások megvalósításában, hosszabb távon munkahelyek teremtésében van szerepe” – magyarázta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője.

Számítások szerint az inflációt követő emelésnek, a prémiumnak és a 13. nyugdíj már visszaépített részletének köszönhetően az év végére 9–10 százalékkal is emelkedhetnek a nyugdíjak az egy évvel korábbi szinthez képest.

 

Forrás: hirado.hu