Őszi Meseegyetem – akinek mesét olvasnak, sikeresebb lesz felnőttként

Ma már bizonyított tény, hogy a mesék jó hatással bírnak a gyerekek képzeletére és kognitív fejlődésére. A Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete a Magyar Népmeséért Alapítvánnyal közösen ezért is szervezte meg már harmadik alkalommal az Őszi Meseegyetemet. Tanítók, óvodapedagógusok és néprajzkutatók tartottak előadást a mese fontosságáról, és még a nagy mesélő, Berecz András is a közönség elé lépett.

A 13 éves Fintor Marci nagy átéléssel kezdett bele Nógrádi Gábor: Hogyan neveljük le magunkat a félelemről című novellájába a III. Őszi Meseegyetemen. A Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete idén ősszel is színes előadássorozatot rendezett, amelyen néprajzkutatók, óvodapedagógusok, tanárok és előadóművészek hívták fel a figyelmet a mese és a mesélés fontosságára.

Az első előadó az országszerte zajos sikert könyvelő Berecz András, Kossuth-díjas művész volt, akiről kiderült, hogy már kisiskolásként is meséket gyártott.

„Amikor a szüleim jöttek értem az iskolába, elsős-másodikos lehettem, akkor a kedves pályatársaim, atyámfiai, leányai körbevették a szüleimet. Én akkor már faroltam félre, mert tudtam, hogy baj lesz… Mindig azt kérdezték a szüleimtől, hogy az igaz, amit Andriksa reggeltől estig nekünk itt elmagyarázott? És akkor még abban bíztam, hogy édesapám azt találja mondani, hogy gyerekek, tulajdonképpen igaz, mert Andriska nagyokat álmodik; nem azt mondja el, ami történt, hanem azt, ami arról eszébe jutott…”

A Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézetét Cservenák László, a Magyar Népmeséért Alapítvány kuratóriumi tagja kereste meg 2022-ben, hogy volna-e kedvük részt venni a magyar népmesék és műmesék népszerűsítésében. Az intézet vezetői igent mondtak, mert az óvodapedagógus- és tanítószakos hallgatók képzésében is fontos szerepet kap a gyerekek mesék birodalmába való bevezetése.

Dr. PhD. Imre Rubenné, intézetigazgató elmondta:

„A tanítóképzésben résztvevő hallgatók olvasásórákon a szövegfeldolgozást gyakorolják, és a szövegfeldolgozás egyik fontos lépése a mese felolvasása. Az óvodapedagógus hallgatók pedig mesét mondanak, a mesélést gyakorolják, és ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy elindítsuk ezt a programot.”

Nyíregyháza város önkormányzata részéről Ulrich Attila köszöntötte a III. Őszi Meseegyetem résztvevőit. Az alpolgármester elmondta, hogy jóval a COVID-járvány előtt kapcsolódott a város a Népmese Nap rendezvényeihez, idén pedig az egyetemen kívül a könyvtárban és a múzeumfaluban is szerveznek a mesét fókuszba állító rendezvényeket.

„Ez azért is fontos, mert a picikék, akik bejönnek a könyvtárba, a múzeumfaluba, vagy a nagyobbak ide az egyetemre, kaphatnak egy képet a meséről. Mert tudományos előadások is vannak itt, nyilvánvalóan, és ennek a megőrzése és továbbadása legalább olyan fontos dolog a mai világban, mint a régi világban volt.”

- tette hozzá az alpolgármester. 

A Népmese Napját a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban és a Sóstói Múzeumfaluban is szeptember 30-án ünneplik meg. Jövő hétfőn kicsik és nagyok érdekes és mesés programokon vehetnek majd részt.

 

Kapcsolódó galéria

Meseegyetem 2024