Őszi munkálatok a nyíregyházi erdészetnél

Ősszel a természet megkezdi lassú átalakulását, és az erdők felkészülnek a télre. Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója a Nyíregyháza környéki erdők szakértője számolt be a szezonális munkájukról és hogy ősszel milyen feladatokat kell elvégezniük a területeken.

Ahogy beköszönt az ősz, az erdők is átalakulnak, és a természet megkezdi lassú felkészülését a télre. Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója elmondta, hogy ilyenkor az erdőgazdálkodók is számos feladatot végeznek a területeken. Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a munkálatok ne zavarják meg az erdő ökoszisztémáját és a természetjárók élményeit.

„Az ősz az erdészet és az erdőgazdálkodás szempontjából egy csendesebb időszak. Ilyenkor már nem végzünk ápolási tevékenységeket, mivel a természet felkészül az őszi időszakra. A csemetéket sem gondozzuk, nem kaszáljuk a területeket, inkább a következő nagy feladat, az ültetés előkészítésére összpontosítunk. Amikor az erdőjárók látják, hogy a nagy fák lehullajtják a leveleiket, ez a folyamat a csemetekertekben is végbemegy. Ilyenkor, amikor a kis facsemeték is „megpihennek”, lehetőség nyílik a csemeték vásárlására és elszállítására, akár a Sóstói-erdőbe is ültetjük. Az ültetési időszak jellemzően az első fagyok beköszöntével kezdődik. Addig is átvizsgáljuk a kerítéseket, az erdővédelmi berendezéseinket és karbantartjuk a sétautakat, felkészülve a következő feladatokra” – részletezte Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója.

Szokolovszki Géza erdészeti igazgató beszélt az erdei fakitermelés jövőjéről is. Elmondása szerint, amikor a látogatószezon véget ér és kevesebb kiránduló fordul meg az erdőben, fokozatosan megkezdik a fakitermelési munkálatokat.

„A fakitermelés egyik fő terméke a tűzifa, amelynek az őszi hónapokban különösen nagy a kereslete. Mi gyakran mondjuk, hogy az igazán előrelátó ember már márciusban beszerzi a tűzifáját, amikor az előző téli készletek már elfogytak. Ennek ellenére ősszel is sokan érdeklődnek nálunk, hiszen az erdőgazdálkodásból közvetlenül is lehet fát vásárolni, akár nyírerdőből is, erdei környezetben. A faanyagot általában méteres rönkökben szolgáljuk ki, amelyet a vevők saját autóval, önállóan szállítanak el. Azok számára, akik kényelmesebb megoldást keresnek, lehetőség van a tűzifa házhoz szállítására, hasítva, konyhakész állapotban is – bár ez inkább kisebb mennyiségben elérhető. A legtöbb vevő azonban az erdőből méteres rönkökben viszi el a tűzifát” – mondta el Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója.

Szokolovszki Géza továbbá hangsúlyozta, hogy a fakitermelést a környezetvédelmi szabályok szigorú betartásával végzik, ügyelve arra, hogy az erdő természetes egyensúlyát és élővilágát ne károsítsák.