Ösztöndíjas kiállítás és Őszi Tárlat

A hónap művésze – ezúttal Zagyva László szobrászművész – Hang-szerelés című akác-bronz szoboregyüttese fogadja a látogatókat a Városi Galéria előcsarnokában.

A földszinti térben a 94. életévében, a napokban elhunyt, Bujon született szobrászművész, Nagy Sándor emlékére rendeztek egy kamarakiállítást. Feleségével, Gádor Magdával közös bemutatójuk tavaly októberben volt látható a Jósa András Múzeumban.

A nyíregyházi kiállítóterem művészeti vezetője, Németh Erika szobrászművész ezidőben már az Őszi Tárlatra készül, melynek nyilvános a pályázata, melyre szeptember 1-ig nagy felbontású fotókkal a galeria@vacimuv.hu címen lehet jelentkezni.

Szabadbeadásos a pályázat, tehát nemcsak képzőművészeti alaptagokat várnak, nincs semmiféle megkötés sem a témaválasztást, sem a technikát, sem a műfajt illetően. A zsűri tagjainak személye még nem publikus, de nyilván lesz művészettörténész, illetve a plasztika és a grafika egy-egy képviselője. A megnyitón lesz ismert az Őszi Tárlat két fődíjasa, a város és a megye nívódíjas művésze.

A Nyíregyházi Önkormányzat által meghirdetett képzőművészeti ösztöndíjpályázat tavalyi nyerteseinek – Czigándy Varga Sándor szobrászművész, Lengyel Tibor szobrászművész és Fekete Nóra textilművész – bemutatkozó kiállítása augusztus 26-án nyílik a Pál Gyula teremben. A szakembernek is izgalmas feladat lesz e három különböző felfogású művész pályázati anyagának megrendezése.
Czigándy Varga Sándor műkő és üveg szobrokat állít ki, ezekkel kísérletezett.
Fekete Nóra egyedi textiltechnikával öltözék bemutatót készített, melyben alkalmazza a gépi varrást és a különböző applikációs lehetőségeket. Egyensúlyoz a képzőművészet és az iparművészet között.
Lengyel Tibor bronz plasztikáit két szabolcsi költő – Ratkó József és Bugya István – versei inspirálták.
2018-ban az idei nyertesek, Aranyász Zita grafikusművész és Huszthy Edit képzőművész – látványtervező pályázata nyomán születik az újabb bemutató.