Ösztönözni a diákokat a múlt megismerésére

Sajnálatos módon egyre kevesebben élnek már azok az emberek, akik élő, hiteles kortanúkként mondhatják el a kuláküldözés és a téeszesítés valós folyamatait. A pályázattal a középiskolás diákok egy-egy ilyen, a környezetükben élő személy felkutatásával, emlékeinek megörökítésével mutathatják be, milyen is volt az egyén, egy család számára kulákká válni, megbélyegzettként élni, illetve milyen eszközökkel kényszerítették az embereket egykoron a téeszekbe.

A pályázat ösztönözni kívánja a diákokat a korszak mélyebb megismerésére. A szervezők szeretnék, ha a középiskolások a történelemtanáraik bevonásával egy igényes dolgozatban megörökítenék, kontextusba helyeznék az interjúalany, interjúalanyok által elmondottakat, és digitálisan vagy eredeti formában összegyűjtenék azokat a tárgyi emlékeket (fotókat, leveleket, dokumentumok stb.), melyek a pályázat szöveges részében rögzített események szemléltetését segíthetik. Fontos szempont, hogy a benyújtott pályaművek összessége később korkutatók, tanárok, diákok, a korszak iránt érdeklődők számára segítséget nyújthasson, feltáruljanak az eddig elhallgatott igazságok és minél tisztább képet kaphassunk, milyen is volt valójában a kuláküldözés, téeszesítés.

A pályázat két témában nyújtható be: az 1950-es évek kuláküldözése; az 1959–1961 közötti kollektivizálás. Beadási határidő: 2016. március 15.

A beérkezett pályaműveket a Magyar Nemzeti Levéltár és a Veritas Történetkutató Intézet levéltárosaiból és történészeiből álló szakmai zsűri értékeli.
További információ: http://www.nagykoros.hu/cikkek/20150915/Multfeltaras-_Orszagos_palyazat