Öt új érték került be a Települési Értéktárba

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról, illetve a gondozásukról szóló törvény és kormányrendelet szerint 2013 végén alakult meg a Települési Értéktár Bizottság. Az egyéni kezdeményezések nyomán először 16 nemzeti értéket vettek fel az értéktárba.


IDENTITÁSTUDATOT ERŐSÍTŐ HELYI ÉRTÉKEK

 

Nemzeti értékként bekerült a Bessenyei szobor, a Bokortanyák, a Nyíregyházi Cantemus Kórus munkássága, a Nyírség Táncegyüttes munkássága, Sóstógyógyfürdő mint gyógyhely, a Sóstói Múzeumfalu, a Sóstó Zoo, a Szabolcsi Néptáncegyüttes munkássága, a Tirpák népi építészet, Krúdy Gyula irodalomtörténeti munkássága, Szikora Tamás festőművész alkotásai, a 4 for Dance táncegyüttes eredményei, koncepciója, a Hősök temetője, dr. Eisert Árpád úttörő szívsebészeti tevékenysége, a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom, illetve Bárány Frigyes művészeti tevékenysége. A nyíregyháziak számára fontos, büszkeséggel emlegetett, identitástudatot erősítő helyi értékek képviselői, valamint gondviselői már át is vették az erről szóló emléklapot.

 

ÚJ ÉRTÉKEK A TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁRBAN

 

A Települési Értéktár folyamatosan bővül, az újonnan bekerülő értékekről a városlakók javaslata alapján bizottság dönt. Kujbusné dr. Mecsei Éva, a Nyíregyházi Települési Értéktár elnöke elmondta: a Nemzeti Értéktár Bizottság döntése alapján 5 új érték került be a helyi értéktárba. A Települési Értéktár része lett a nyíregyházi huszár, dr. Erdész Sándor néprajzkutató, múzeumalapító szakmai munkássága, a nyíregyházi Sóstói-erdő, dr. Korompay Klekner Károly kórházszervező és sebészi tevékenysége, illetve a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje, mint növényi ritkaságok gyűjtőhelye.
A helyi értékek képviselői, illetve gondviselői az emléklapot 2016-ban a városnapon veszik majd át.

F. A.