Ötmilliárdos útfelújítás – 38 földút kapott aszfaltburkolatot és megújult öt fontos belvárosi szakasz

Kétéves útfelújítási programot zártak le Nyíregyházán. A Belügyminisztérium ötmilliárd forintos támogatást biztosított a városnak, ebből sikerült lakóutcákat felújítani, valamint öt fontos belvárosi útszakasz felújítását is megvalósították a forrásból. A projektzáró rendezvényen az önkormányzati államtitkár kiemelte, a kormány és Nyíregyháza között kiváló az együttműködés, minden útépítést a tervek szerint valósít meg a helyi városvezetés.

38 lakóutca kapott aszfaltburkolatot és öt forgalmas szakaszt felújítottak Nyíregyházán egy ötmilliárd forintos kormányzati segítségnek köszönhetően. Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a nyíregyházi projektzáró rendezvényen kiemelte, a forrást egy összegben kapta meg Nyíregyháza 2020 novemberében, így a város saját ütemezése alapján valósította meg a beruházásokat. Két éven keresztül folyamatosan dolgoztak a megyeszékhely különböző pontjain, három ütemben építettek aszfaltos utakat a korábbi földutakból. Dr. Dukai Miklós a projektzárón hangsúlyozta, a kormány és Nyíregyháza között kiváló az együttműködés, minden útépítést a tervek szerint sikerült megvalósítani az ötmilliárd forintos támogatásból.

A térségi fejlesztési igények nevű kormányhatározatban olyan igényeket támogatott vagy szeretett volna támogatni a kormány, amelyek alulról építkező kérésként jelentek meg egyes önkormányzatok részéről és ennek része volt a nyíregyházi fejlesztési csomag. A kormány minden más híresztelés ellenére minden önkormányzattal nyitott az együttműködésre és minden olyan kérést, kérdést szívesen meghall, megtárgyal és támogat, ami a lakossági igényeket, a lakosság jólétét, de nemcsak ezt, hanem az egyes településekre odatelepült vállalkozásoknak a munkáját, az életét is minden nap megkönnyíti” – mondta dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Prioritás az útfelújítás

A megyeszékhely azért kapott támogatást, mert a városvezetés 2013-tól a tartalékok egy részéből az utak aszfaltozásához szükséges kiviteli terveket tudott megrendelni, így volt alap a fejlesztések megvalósításához.

2013-tól Nyíregyházának a közúti infrastruktúra fejlesztése az prioritás, első számú feladatunk, mert Nyíregyháza nagyon elmaradott volt ezen a területen. Akkori állapotokban az önkormányzati utak több mint ötven százaléka, közel hatvan százaléka földút volt és ami aszfaltút volt, azok nagy része is felújításra várt. Mi ezt akkor megkezdtük, de ez az ötmilliárdos támogatás, amit kaptunk, az nagyon sokat segített ebben és azért is kaphattuk, mert 2013-tól minden évben a szigorú gazdálkodás eredményeként a költségvetésből megmaradt forrást két részre osztottuk. Az egyik része ment az óvodák, bölcsődék, a gyerekek segítésére, a másik részből pedig mindig terveket rendeltünk meg” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Biztonságos utak

Miután az önkormányzat megkapta a támogatást, arra kérte a földutak lakóit, hogy egy úgynevezett utcabiztost jelöljenek ki, akivel az önkormányzat tartja majd a kapcsolatot. A lakók ingyen ajánlották fel azokat a területeket, amelyek szükségesek voltak az aszfaltozáshoz, viszont így egy biztonságosabb, könnyebben járható utat kaptak cserébe.

Országgyűlési képviselőként az a tapasztalatom, hogy a legtöbbször útfejlesztések miatt fordul hozzám a lakosság. Most az elmúlt hónapokban már nem ez volt a fő irány, úgyhogy tényleg érzékelik a lakosság tagjai, hogy az útfejlesztéseknek köszönhetően gyalogosan és gépjárművel is biztonságosabb az utazásuk” – mondta a sajtótájékoztatón Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselője, dr. Szabó Tünde.

Történelmi léptékű felújítás

A sajtótájékoztatón dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, egy történelmi léptékű, komplex útfejlesztési programot fejeztek be Nyíregyházán.

Egy szintet léptünk előre és ezt a Parlamentben is el tudtam mondani, december ötödikén egy hozzászólásban Nyíregyháza és térségének dinamikus fejlődéséről szóltam és ebben benne volt a közlekedésfejlesztés, az útfejlesztés. Három része volt: gazdaság-, közlekedés- és turizmusfejlesztés. Azt nyugodtan állíthatom, hogy egy szintet lépett Nyíregyháza, ami a közlekedésfejlesztést illeti” – tette hozzá dr. Vinnai Győző, Nyíregyháza másik országgyűlési képviselője.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, a nyíregyházi útfejlesztések mellett fontos szerepet kap a zöldítés, a faültetési program egy-egy beruházás esetén.

Kapcsolódó galéria

Útelújítási projektzáró sajtótájékoztató 20221216