Ötödször a Mont Blanc körül - nyíregyházi futó a világ egyik llegnehezebb versenyén

Pár hete ötödik alkalommal is sikerült körbeérnie a TDS-en a nyíregyházi Ifj. Balus Tamásnak, ami a világ legnagyobb terepfutó versenyének, az Ultra-Trail du Mont-Blanc-nak második leghosszabb, de egyben legnehezebb távja. A szervezők idén is nehezítettek az útvonalon, pedig az eddig is nagyon kemény volt, erre az évre a megmaradt néhány könnyebben futható szakaszt is köves, sziklás, meredek részekre cserélték.

- A verseny rajtja augusztus 26-án volt éjfél előtt pár perccel az olaszországi Courmayeurban, ahonnan indulva 155 km-t kellett az 1800 fős mezőnynek megtennie a franciaországi Chamonix-ig, 9700 méternyi szintemelkedéssel nehezített magashegyi terepen. Ez nagyjából olyan, mintha Nyíregyházáról Gyöngyösre kellene elfutni, de közben 25-ször meg is kellene mászni a Tokaji-hegyet. Tavaly a fagypont alatti hőmérséklettel, a köddel, a viharos széllel, a hóval esővel is meg kellett küzdeni, ráadásul a tájból sem láttunk szinte semmit. Szerencsére idén nagyon jók voltak a körülmények, nem volt túl hideg még éjszaka, a 2500 méteres hágókon sem, és az eső sem eredt el, leszámítva a táv utolsó kilométereit, így végig élvezni tudtuk a mindig fehér Mont Blanc csoport látványát - mesélte Ifj. Belus Tamás. 

A futót szokás szerint családja segítette a verseny ideje alatt. 

-  Idén először nem csak a feleségem Liza, de a gyermekeim is ott voltak velem, sőt, a verseny egyik frissítő pontján meg is leptek egy nagy öleléssel és szurkolással. Nagyon jól esett!  Végül 27 órát és 10 percet töltöttem a pályán és az 1800 futóból a 72. helyen értem célba, korcsoportomban pedig a 13. lettem, úgyhogy az idővel és a helyezéssel is maximálisan elégedett lehetek. Még fontosabb, hogy végig jó kedvvel, és jó erőben mozogtam, gyakorlatilag mélypont nélkül hoztam le ezt a nagyon nehéz versenyt, ez most sikerült először - tette hozzá a nyíregyházi sportoló. 

Legközelebb tétversenyen október 5-én a Vadlán Ultra Terepen vesz részt, melynek a 108 km-es távja az idei Terep Ultrafutó Magyar Bajnoki futam.