Óvatosabban a téli utakon!

Valószínűleg a megváltozott, téli útviszonyok miatt történt szerda délelőtt is az a baleset a Kállói úton, amelyben egy autós előzés után megcsúszott és összeütközött a szemből érkező kisbusszal. A mentők a szerencsétlenséget követően egy sérültet szállítottak kórházba. A csúszás miatti balesetek a leggyakoribbak télen, hiszen ilyenkor havassá, az ónos eső miatt pedig csúszóssá válnak a közutak. A csapadék és a korai sötétedés tovább nehezít a közlekedésen.

 

Néha az autó a hibás

 

Nem csak az időjárás, hanem a gépjárművek nem megfelelő műszaki állapota is baleseteket idézhet elő. Annak ellenére, hogy nem kötelező, fontos, hogy a gépjárművek téli gumival legyenek ellátva, téli ablakmosó folyadék legyen a tartályban, megfelelően működjenek az ablaktörlők és a világítóberendezések.

 

Téli gumi és hólánc

 

Szikszai Tihamér rendőr őrnagy, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára azt mondta, kevesen tudják, hogy hóláncnak is lenni kell a gépjárműben. Több ok miatt is, hiszen ha külföldre utazik valaki, sok helyen már kötelező, hogy ott legyen a gépjárműben. A szakember hozzátette, Magyarországon is, ha a körülmények úgy alakulnak, elrendelhető bizonyos útszakaszokon a hólánc használata.

 

Figyeljenek jobban a sofőrök!

 

A szakember szerint a probléma sok esetben nem a gépjárművel, hanem az azt vezető sofőrrel van, hiszen Magyarországon nagyon kevés ideig tart a tél, így nincs rutinjuk az embereknek abban, mit kell tenni akkor, ha jeges az útburkolat. A téli utakon a biztonság érdekében célszerű nagyobb féktávolságot hagyni, de jobban oda kell figyelni előzéskor is, hiszen könnyen megcsúszhat az autó. Lényeges, hogy a gépjárművekben legyen láthatósági mellény, és szükség esetén viseljék az utasok. Ezeket célszerű a kerékpárral közlekedőknek is felvenni, hiszen a téli időszakban nemcsak az út, hanem a látási viszonyos is megváltoznak.

ME.