Óvjuk értékeinket!

Egy betörés átlagosan 10-15 percet vesz igénybe. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy legbecsesebb értékeinktől megfosszanak bennünket. Ettől tovább a betörők jó része nem kockáztatja a szabadságát. A statisztikák szerint a nyaralások alatt ugrásszerűen nő a lakásbetörések száma.

 

Jó szomszéd

 

Ennek oka elsősorban, hogy a lakásbiztonság szempontjából sokan nem elég körültekintően tervezik meg utazásukat. A szakember azt javasolja, hogy akinek anyagi lehetőségei engedik, szereltessen riasztót otthonába, de egy vastag, fából készült ajtó, egy erős hevederzár is elriaszthatja a betörőket. Az ablakokat ne hagyjuk nyitva, és a szúnyogháló sem véd a betörőktől. Inkább bízzunk meg valakit azzal, hogy naponta ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát, továbbá figyelje a ház körüli mozgásokat és amennyiben gyanús személyt észlel, tegyenek bejelentést a 112-es ingyenesen hívható telefonszámon. Ezáltal egy terepszemlét vagy egy esetleges betörést is megelőzhetünk.

 

Körültekintően utazni

 

Aki hosszabb utazást tervez, ne hangoztassa ismerősei körében, figyelmeztet a szakember. Közösségi oldalak használatakor ne posztoljuk, hogy hamarosan nyaralni utazunk, sőt a pihenés alatt se töltsünk fel képeket. Ez ugyanis tippet adhat a betörőknek. Ebből a szempontból fokozottan figyeljünk a gyermekekre is. Ők is használják már a közösségi oldalakat, ne közöljenek ők sem információkat a világhálón.

 

Összesítés az értékekről

 

Nagyobb értékű ingóságainkról készítsünk fényképeket, részletes leírást, egy esetleges betörés során megkönnyítve ezzel a rendőrség dolgát. Ezeket a dokumentumokat persze ne az otthoni számítógépen tároljuk. Az ékszereket érdemes széfben tartani, készpénzünket pedig vigyük a bankba.

 

 

112

 

Fontos, hogy amennyiben betörést észlelünk, ne változtassunk a helyszínen, tegyünk bejelentést a rendőrségen a 112-es telefonszámon, maradjunk kívül a lakáson és várjuk meg a rendőrök kiérkezését.

 

Eredményes felderítések

 

A tavalyi évben országosan 28 ezer betörést jelentettek be, Nyíregyházán és vonzáskörzetében közel 500 alkalommal intézkedtek a rend őrei.

– Az országos felderítési mutató fölött teljesített a megyénk. A kollégák nagyon jó eredményt produkáltak benne. Az országos átlag 25 százalékos, ami azt jelenti, hogy minden 4. betörést sikerül felderíteni. Ezt a megyénk meghaladja, e fölött teljesítettünk – mondja dr. Pál Gyula alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

 

Bűnmegelőzés és felderítés

 

A tavalyi évhez képest egyébként csökkent a bűncselekmények száma nemcsak a megyében, Nyíregyházán is. Ez elsősorban a nagyobb közterületi jelenlétnek, a jó felderítő és bűnmegelőzési munkának köszönhető.

Piszár Tünde