Óvodapedagógus a bokortanyák szószólója

Vassné Harman Gyöngyi az általános iskola után hamar megtalálta hivatását: a nagykállói szakközépiskola elvégzése után az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett óvodapedagógusi oklevelet, s kezdőként végigjárta az óvodákat, hogy azóta is örömmel végzett hivatását gyakorolhassa. Két gyermeke születése után (a fia programtervező informatikusként, a lánya geográfusként szerzett oklevelet a most már egyetemként működő intézményben) lehetősége adódott, hogy választott életterében nevelhesse a kicsiket, azóta óvónő Mandabokorban, most már, a BME közoktatás vezetői szakát elvégezve, telephely felelőseként.

Felelősség a közösségért is

Az ott lakó emberekről azt mondja: dolgosak, így nagy elismerés volt, hogy befogadták őket. – A pozitív életszemléletemet és szorgalmas munkámat állítom példaként a gyermekeim elé is, és nagy öröm, hogy a férjem is támogat, a képviselői munkámban is – mondja. Közben a szinte első perctől FIDESZ-tag, könyvelő édesanyja biztatására mérlegképes könyvelői képesítést szerzett, ami újabb feladatot ad neki. Ám 2006-ban érezte, neki is tennie kell azért, hogy ne csak az országban, hanem a városban és a jelentősen elhanyagolt tanyabokrokban is változás történjen. 2010-ben a Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottság külsős tagja lett és megválasztották a Rozsréti Részönkormányzat tagjának is.

Évtizedes problémák

Ebben a négy évben aktívan segítette a háttérből Kósa János munkáját, majd 2014-ben már őt választották egyéni képviselővé a Nyíregyháza külterületén fekvő választókörzetben, mely a végpontokat nézve Vajdabokortól Császárszállásig húzódik, érintve Mandát, Rozsrétot, Butykát és Felsősimát is. – A településrészeket bejárva, személyes ismeretségbe kerültem a választókkal, szembesülve a gondokkal. Helyenként évtizedes problémákat kellene megoldanunk, nehéz örökség a földutakon való közlekedés. Ezek karbantartása nagyon fontos feladat, amit kiegészít a járdák építése és a csapadékvíz-elvezetés szakszerű megoldása.

Előrelépések, tervek

A képviselő szerint történt már elmozdulás, de a java még hátravan. – Örömteli, hogy több helyen sikerült előrelépni a közvilágítás fejlesztése terén, hogy Rozsréten megvalósult egy gyalogátkelő, s hogy néhány utat sikerült leaszfaltozni, zúzott kővel megerősíteni, de még óriási a lemaradás. Az egészségügyi ellátás és körülményei is mélypontra kerültek a múlt folyamatai nyomán, a rendelők felújítása mellett hosszabb távon szeretnénk elérni, hogy Mandán is legyen orvosi szolgálat. S bizony, a tömegközlekedés is átgondolásra szorul, útvonal-módosításokban, új buszmegállókban is gondolkodunk. Csak ez utóbbi témában is dossziényi levelet küldtem már el a Volánnak.

Érdekképviselet és hagyományőrzés

Szinte egy „második műszak” kezdődik számára az óvodából kijövet, órákat tölt el a képviselői munkával naponta. – Leveleket írok az illetékeseknek mindenféle témában, akikkel igyekszem jó kapcsolatot kialakítani. Meghallgatom a kéréseket, panaszokat, állandóan hívható vagyok, de ezt vállaltam – mondja. Emellett a közösség építésére is figyel: a szokott rendezvények (Mandai Majális, Butykai Cseresznyefesztivál, Simai Toros Napok és Rozsréti Vigasságok) szervezése mellett létrehozták a Generációk Mandabokori Egyesületét, melyet a kirándulások is összekovácsoltak. – Igyekszünk támogatni a területen működő kulturális csoportok, nyugdíjas egyesületek létét pályázati lehetőségekkel is. S miközben tudjuk, hogy fontos a kultúrházak felújítása, Váci Mihály örökségének ápolása gyanánt Mandabokorban – ahol tanított – egy emlékpark kialakítását kezdtük el.

Sok a tennivaló

A képviselő tagja Nyíregyháza Város Közbiztonságáért Alapítvány felügyelő bizottságának, így hatékonyabban tudja támogatni a polgárőrök munkáját. Mint mondja, elkezdődött a szélessávú internet kiépítése a körzetben, amit a lakosok nagyon várnak. A digitális oktatás programba bekerült a Váci Mihály tagiskola, s az óvodát is szeretné egyre méltóbb környezetben látni, bár a játszótereknél már történt elmozdulás. – Szeretnénk még kiaknázni a jövőben a császárszállási természetvédelmi terület közelségét, értékeit is, de tudom, hogy nagyon sok a behoznivaló – jelezte Vassné Harman Gyöngyi. 

Stabilizált földutak, javuló közvilágítás

– Több ponton is érintette a választókörzetet a közvilágítás fejlesztése, például a Homok, a Sügér, a Fenyő, a Hosszúháti, a Simai, a Mandabokori és a Bokréta utcán, valamint Felsősimán is – jelezte Szabó Edina, a Városüzemeltetés sajtóreferense. – Csak az elmúlt egy-két évben is igyekeztünk javítani az infrastruktúra állapotát, útépítés történt például a Tulipán és a Szabadság utcákon, felújítottuk a járdát a Furulya, a Simai utcán és a rozsréti iskola előtti szakaszon, és több helyen tervezzük. Földút-stabilizálás összesen 8700 négyzetméteren zajlott, Rókabokortól Kazárbokorig több mint húsz szakaszon. A Rozsteleki–Fenyő utcák csomópontjában gyalogátkelőhelyet alakítottunk ki, Mandabokorban új játszótér született, a felsősimai és vajdabokori pedig megújult.

Az új mandabokori játszótér egy részlete

Szerző: Tarczy Gyula