Oxfordi hangok, egyházzenei dallamok Nyíregyházán
Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese, a New College Oxford Kórusa látogatott Nyíregyházára. Az énekkar a Con Spirito Egyházzenei fesztivál keretében adott koncertet csütörtökön a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban.

Nagysikerű, teltházas koncertet adott az Egyesült Királyság egyik leghíresebb, legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese Nyíregyházán. A New College Oxford Kórusa a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál keretében turnézik Magyarországon, és ennek egyik állomásaként lépett fel a római katolikus Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban. A kórus azon kevés tradicionális kar közé tartozik, amelynek elődei a tizennegyedik századtól folyamatosan működnek. A múlt óta azonban nagyot fordult velük is a világ, hiszen amíg a középkorban az éneklés mellett a nagy társadalmi becsben álló oxfordi egyetemi hallgatók is elszalajthatták a fiúkat egy-egy korsó sörért, az énekkar ma már a világ vezető kórusai között szerepel.

– Tizenhat ifjú énekes alkotja ezt a kórust. 9 és 13 éves közötti fiúk jelentkezhetnek erre a megtisztelő szerepre. Ők miután beadták felvételi kérelmüket a karnagyhoz, egy meghallgatás után kerülhetnek a karba. A kórusban szoprán, tenor és basszus szólamok hallhatók, de értelemszerűen a fiatalabbak baszzust nem tudnak énekelni, ezért idősebb tagok is vannak. Így nyolc idősebb diák, akik Oxfordban tanulnak különböző szakokon, valamint hat profi énekes is tagja a kórusnak – mondta el Robert Quinney, a New College Oxford Kórus művészeti vezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

A fiatal kóristák életét, feladatait napi kápolnai szolgálatok, stúdió felvételek, valamint pódiumfellépések színesítik. Szolgálatukért cserébe javadalmazást is kapnak, és nem utolsó sorban ígéretes zenei pálya állhat előttük felnőttként is. A kórus tagjai munkájuk elismeréseképpen számos presztízsértékű díjat és fontos jelölést is magukénak tudhatnak, valamint sikerüket az is jelzi, hogy közel 80 CD felvételt készítettek, és nevük mára már az egész világon ismert. A kórus karnagyát és művészeti vezetőjét, Robert Quinney-t a nagyközönség nemcsak mint a Westminster Abbey orgonaművészét ismerheti, hanem azzal is bírta magát a történelemkönyvekbe, hogy 2011 áprilisában Cambridge hercegének és hercegnéjének, azaz Vilmos hercegnek és Kate Middleton hercegnének az esküvőjén is muzsikált.

Az énekkar és vezetője Nyíregyházán is megcsillogtatta tudását és hangzását, a koncert repertoárja az egyházi zene számos területét felölelte, olyan neves szerzők művei hangzottak el, mint Tallis Byrd, Shütz vagy Bach művei.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Trifonov Éva