Oz, a nagy varázsló – 11 év után visszatért a sikerdarab a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára
Fotó: Trifonov Éva

2013 után ismét visszatért az Oz, a nagy varázsló című zenés gyermekelőadás a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára. Ahogy 11 évvel ezelőtt, a darabot ismét Halasi Dániel állította színpadra, aki a csütörtöki sajtós próbán elmondta, nemcsak a kisebb korosztály, hanem felnőtt kísérőik számára is élvezetes, egyedülálló fényjátékokkal tarkított előadásra számíthatnak a nézők.

 

Kuthy Patrícia 2013 őszén már remekelt az Óz, a nagy varázsló című zenés gyermekelőadásban a banya szerepében, pénteken pedig 11 év után ismét visszatér a darab – ezúttal a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára. Az évekkel ezelőtt nagy sikerrel játszott előadást most is Halasi Dániel állítja színpadra.

– Az előadásunkat most átdolgoztuk a nagyszínpadra, több okból is. Egyrészt azóta eltelt már jó pár év, így az akkori óvodás korosztály mára már felnőtt, másrészt pedig szeretnénk, ha ez a produkció szélesebb közönséghez is eljutna, akár az idősebb, iskolás korosztályhoz is. Akkoriban is az volt az érzésünk, hogy az előadás több generációt is meg tudna szólítani, és most végre megvalósulhatott ez a lehetőség. Alapvetően megtartottunk mindent, hiszen az eredeti előadás különleges csillagzat alatt született, és az egész társulat, valamint a stáb szívébe zárta. Nagyon jó emlékeink vannak róla; valahányszor visszatérünk rá, mindig felidézünk róla anekdotákat, és néhány mondat már szállóigévé is vált. Ez az előadás társulaton belül is egy közösségépítő élmény volt, és úgy gondoljuk, hogy annyira értékes, hogy az újabb generációknak is érdemes megismerkedniük vele – mondta el Halasi Dániel rendező.

Az előadás egyik különlegessége, hogy mind a szereplőket, mind a helyszínek közel hozták városunkhoz és vármegyénkhez. A főhős kislányt, Dorkát Nyíregyházáról repíti el a forgószél, útján barátai lesznek Szabolcs, a madárijesztő, Szatmár, a bádogember és Berreg, az oroszlán. A Dorka mellé szegődő útitársak mind vágynak valamire: a Madárijesztő észre, a Bádogember szívre, az Oroszlán pedig bátorságra. Azonban ezeket a tulajdonságokat nem külső segítséggel érik el, mindvégig ott lapulnak bennük, saját magukból kell azokat elővarázsolniuk.

– Mivel az előadás most elsősorban gyerekeknek szól, a legfontosabb célunk, hogy valóban kapcsolódni tudjanak hozzá, hogy átérezzék, milyen lehet az, amikor valaki kiszakad a megszokott környezetéből. Lehetséges, hogy egy kansasi lány története távolinak tűnik számukra, de egy nyíregyházi óvodás kislány története, aki eltévedt otthonról, már sokkal közelebb állhat hozzájuk. Szabolcs, Szatmár és Berreg pedig valahogy magától értetődő választás volt Kardos Tünde számára, amikor 11 évvel ezelőtt megálmodta ezt a történetet – ez leginkább egy helyi geg, amely a helyiekhez szól. Ezért az előadás teljesen egyedi és lokális, nem is mozdítható el ebből a városból. Ez az „Oz” történet Nyíregyházáé – emelte ki Halasi Dániel.

A nézők a díszletet tekintve fényjátékokkal teli színpadképre számíthatnak, ami nemcsak a kisebbeket, felnőtt kísérőiket is lenyűgözi majd, akárcsak a történet, ami újra és újra magával ragadja őket. A varázslatos birodalomban az uralkodó pedig a nagy és hatalmas Oz, s hogy miért így, rövid o-val, kiderül a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

Kapcsolódó galéria

OZ, a nagy varázsló - bemutató a Móricz Zsigmond Színházban