Özönvíz hullott Nyíregyházára
Özönvízszerű eső zúdult Nyíregyházára kedd késő este. Közel két órán keresztül szakadt az eső a szabolcsi megyeszékhelyen. A város csapadékvízelveztő rendszere nem tudott megbirkózni a hirtelen jött esővel. A mélyebben fekvő területeken az utcákon hömpölygött a víz. A víz garázsokat, pincéket öntött el. A tűzoltóság adatai szerint több mint 150 ingatlannál szivattyúztak. A viharban kidőlt fák vezetékeket szaggattak le, Nyíregyháza külterületén 6000 fogyasztó maradt áram nélkül.

– 18 éve lakom itt, én még ekkora vizet nem láttam – mondta Egri Kiss Gábor, miközben térdig érő vízben gázolt a Géza utcán. A Bujtosi városrészben az utcákon helyenként 50-60 centiméteres víz hömpölygött. Elöntötte a házakat, garázsokat. – Folyik be a víz folyamatosan, a csatornák eldugultak, itt fél lábszárig áll a víz, ott helyenként már térdig, hátul a kert is úszik, a hátsó ház is, úgyhogy elúszott minden – tette hozzá Egri Kiss Gábor.

 

A Szegfű utcán autók akadtak el a hatalmas vízben, ezért a Nagykörút és Hunyadi utca közötti szakaszt lezárták a forgalom elől. A Debreceni utcán sem volt jobb a helyzet. A Serház és a Kígyó utca között szintén rendőrök fordították vissza az erre közlekedőket, akkora víz gyűlt össze.

 

 

Garázsok víz alatt

 

 

Igazán csak reggel lehetett látni, mekkora kárt okozott a felhőszakadás. A Krúdy közben egy sor garázst öntött el a víz. A tulajdonsok nem tudták megközelíteni a járműveiket. Volt, aki búvárszivattyúval próbálkozott vízmentesíteni. A hatalmas mennyiségű víz a teremgarázsokat sem kímélte. A Víz utcán, a Földhivatal udvarán és a Jósa András Múzeumnál is órákig szivattyúztak a tűzoltók.

 

 

Életveszélyben voltak

 

 

A Simonyi Óbester utcában egy hatalmas harsfát tört derékba a vihar. A fa nemcsak leszaggatta a villanyvezetékeket, a törzse egy gázcsonkra zuhant, és itt süvölteni kezdett a kiszabaduló gáz. Az itt élők attól tartottak, hogy egy szikra robbantást okoz.

– Itt a szemben lévő szomszédék látták, hogy kidöntötte ezt a nagy hársfát, aztán utána megszűnt a villany, mert a villany ott volt az ágak között levezetve a háztetőre. Ők már szóltak a gázosoknak, mert közben ömlött a gáz, kitörte a gázcsonkot – mondta el Iván Sándor.

 

A TIGÁZ szakemberei szerencsére gyorsan elhárították a hibát. A leszakadt vezetékek, azonban még reggel is szerelőkre vártak. Nemcsak itt, hanem Nyíregyháza külterületén összesen 7000 lakó maradt áram nélkül. Az E-ON-tól kapott információk szerint szerda délután sikerült minden problémát felszámolni. Hat település tűzoltói segítettek a károk elhárításában. Több mint 150 helyre riasztották őket, főként szivattyúzni kellett.

– Jellemzően vízeltávolításokhoz, így elöntött pincékhez, garázsokhoz, kidőlt fákhoz, elakadt járművek mentéséhez, illetve villámcsapás okozta károk felszámoláshoz, magyarul ledőlt kéményekhez, illetve kigyulladt tetőszerkezeteknél kellett beavatkozni a tűzoltóknak a kedden késő este érkezett vihar kapcsán – fogalmazott Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője.

 

Rendszámtáblákat a rendőrségnél keressék

 

 

Az utcákon hömpölygő vízben több tucat rendszám tűnt el. Ma a rendőrség arról értesítette a lakosságot hogy, amit megtaláltak és leadták a kapitányságon, azokat a tulajdonosai átvethetik. A rendszámtáblákról több fotó is megjelent a legnagyobb közösségi oldalon. Az eddig leadott rendszámtáblák listája itt található.

A viherról szóló tudósításainkat itt és itt olvashatja.

 

Z. Pintye Zsolt