Özönvíz Nyíregyházán
Özönvíz szerű eső zúdult Nyíregyházára kedd késő este. Másfél, két órán keresztül szakadt az eső a szabolcsi megyeszékhelyen heves villámlások és dörgések közepette.

A város csapadékvízelveztő rendszere nem tudott megbirkózni a hirtelen jött csapadékkal, így a mélyebben fekvő területeken az utcákon hömpölygött a víz. Garázsokat, pincéket öntött el. Nyíregyháza Bujtosi városrészében az utcák fél méter mély folyókká alakultak, itt több autó lerobbant, ezért a rendőrség több utcát lezárt a forgalom elől, sem ki, sem be nem lehetett hajtani. A rendőrök irányították a forgalmat. Itt volt olyan utca, ahol térdig gázoltak a lakók a vízben, és csak abban reménykedtek, hogy hamarosan eláll az eső, mert már a lakások küszöbénél állt a vízszint. A helyzet a heves esőzés után normalizálódott, a vízszint mindenütt csökkent, azonban éjfél körül sok utcában még mindig nehezen vagy egyáltalán nem lehetett közlekedni.

Több tucat esetben riasztották a vihar miatt a tűzoltókat kedden este Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol vízeltávolításhoz, kidőlt fákhoz, elakadt járművekhez, valamint villámcsapás miatt leborult kéményekhez és kigyulladt tetőszerkezetekhez vonultak. Jellemzően, a hirtelen lezúduló csapadék okozott gondokat, elsősorban garázsokat, pincéket öntött el a víz Nyíregyházán, több helyen, ahol az épületekben lévő berendezési tárgyakat és kazánokat veszélyeztetett, így a Bethlen Gábor, a Báthory, a Galamb, a Kótaji, a Rákóczi, az Alkotás és Szélsőbokori, valamint a Fészek, a Fürj illetve a Liliom utcákban.

A tegnap esti özönvízszerű esőzésről itt olvashat további információkat.

Z. Pintye Zsolt; Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotó: MTI/Balázs Attila; Z. Pintye Zsolt