Paripám csodaszép pejkó - Megjelent a Dongó Együttes új, hetedik CD-lemeze

Jó néhány évet kellett várni azoknak, akik a Dongó új, megzenésített verseket tartalmazó lemezét szerették volna a kezükben tartani. Nem csoda, hiszen a nyíregyházi együttes tagjainak meg kellett küzdeni a COVID miatti lezárásokkal, amelyek a próbatermüket és a hangstúdiót is érintették.

Újdonság, hogy korábbi lemezeik kiadója, a budapesti Periferic Records helyett immáron az együttes vezetője, Balázsi Gyula vállalta magára a kiadással járó teendőket, Dongó Records néven. Az alábbiakban őt kérdeztük az előzményekről és a friss album megszületéséről.

A korábbi kiadványaik igen sikeresek voltak, erről tanúskodik, hogy a „Hazát féltő” és a „Napsugárhívogató” címû albumuk is megkapta a Magyar Hanglemezgyártók Szövetségének aranylemez díját. A Dongóra mindig is jellemző volt, hogy tematikusan állították össze lemezeiket, elsősorban magyar költők verseiből.
 

Ünnepekre, magyar szívvel 

A már említett „Hazát féltő” CD dalai például a magyar nemzeti ünnepekre, március 15-re, illetve október 23-ra íródtak, a „Hópelyhek tánca” album a téli ünnepkör hangulatát eleveníti fel. Különösen nagy vállalkozásba fogtak akkor, amikor a magyar történelem eseményeit feldolgozó „Itthon ez hazában” lemezük dalait megírták. Attila, Szent István, Szent László, Mátyás király, Mohács, kuruc kor azok a nevezetes személyek és események, amelyekről a dalok megemlékeznek. Az elénekelt történelem egészen a XX. századi eseményekig elvezet bennünket 50 percben. Így utólag is jó választás volt, hogy az albumot Zrínyi Miklós költő és hadvezér Attila címû versével indította a Dongó, hiszen azóta a modern archeogenetikai vizsgálatok is megállapították, hogy királyaink hun eredete nem csak a mondák világába tartozik...
 

Gyerekalbum, felnőtt füleknek is

Ezek után sokan kíváncsian várták, hogy a komolyabb témákat követõen mivel rukkol elõ az együttes. Nos, azoknak lett igazuk, akik arra tippeltek, hogy az igen sikeres két gyerekalbum (Napsugárhívogató és Hópelyhek tánca) után jön a harmadik. A vadonatúj korong címe: „Paripám csodaszép pejkó”, amelyet Weöres Sándor egyik versére írt Papp Csaba. A lemez alcíme: „Dalok nemcsak gyerekeknek” arra utal, hogy a gyerekek szülei is jó szívvel meghallgathatják.

Mellékhatásokra nem kell számítani, legfeljebb mindenki táncra perdül a nótákat hallván, erről a zeneszerzők gondoskodnak. Romanovits István, aki ezúttal is a legtöbb dalt jegyzi, nagyon elemében van, különböző népek zenéiből merít műveiben. Balázsi Gyula a Weöres Sándor versek hangulatára érzett rá három remek szerzeményében, de Zelk Zoltán Hová szaladsz vízipók címû versére írt kompozíciója is kedves színfoltja a lemeznek.

Aki szeretné kézbe is venni a CD-t, a www.dongoinfo.hu oldalon található kapcsolatokon keresztül juthat hozzá.