Parno Graszt koncert a Vidoron – Egyre inkább a világzene felé fordulnak

Lenyűgöző és vérpezsdítő koncertet adott a Parno Graszt Nyíregyházán. A világhírnévre szert tett paszabi banda szívesen jött haza, ahol többek között rokonok, barátok, ismerősöknek húzták a talpalávalót. A közismert slágerek miatt sokan táncra perdültek a színpad előtt.

Másfél hete, hogy a babám nem láttam – énekelte a Parno Graszt, hazai pályán kedd este a VIDOR Fesztivál nagyszínpadán. A Paszabról származó együttes a saját szája íze szerint hangszerelte és adta elő a slágert, mintha csak autentikus cigánymuzsika volna. A banda egyébként olyan slágerekkel indult, mint a Muki fia, vagy éppen a Rávágok a zongorára, de közel tíz éve a kiváló népdalénekessel, Szalóki Ágival bizonyították, hogy tőlük szebben és érzelmesebben csak kevesen tudják előadni az időközben állandó slágerré vált Nézését, meg járást. Időközben a Parno Grasztot olyan zenekarok is felfedezték maguknak, mint a Pogány Induló formáció, akikkel közösen készítették el a Székelykapu című dalt. Ez a legnagyobb közösségi videómegosztó portálon több mint 5,3 millió megtekintésnél jár néhány hónap alatt. A Parno Graszttal a világzenét játszó Bohemian Betyars is szívesen lép fel, Herceg pedig, akit a magyar reggaeton koronázatlan királyként aposztrofálnak, Rózsám címmel készített közös dalt velük. A csapat művészeti vezetője azt mondja, bár a származásukat nem tudják és nem akarják megtagadni, de egyre inkább világzenét játszanak.      

- Azzal, hogy a Pogány Indulóval kiadtuk ezt az albumot, a Bohemian Betyarsszal, van közös dalunk, a Herceggel, aki reggaetont játszik és még sorolhatnám, nahát arról nem beszélve, hogy rappelni fogok! Láttál te már 53 éves cigányt rappelni, mert a Marcival a közös lemezünkön van egy olyan dal, amiben ő közreműködött és rappel. A Székelykapuban nem, mert azt megoldottuk, de a Szívdobbanás című dalt nem tudtuk megoldani, ezért rappelek. Hát láttál már ilyet? Hát innentől kezdve mondd azt, hogy hagyományőrző cigányzene. Igazság szerint próbáljuk megőrizni a gyökereinket, de hát nem is kell megőrizni, mert bennünk van, mert nem tudnánk mást játszani. Hiába játszottuk a Pogány Indulóval a  Székelykaput, akkor ott van benne a Parno Graszt, ugyanígy a Fújd meg szélben, még a rappelősben is ott vagyunk, nem tudunk mi mást csinálni. Úgyhogy az autentikus cigányzenét én világzeneként értelmezem

- fogalmazott Oláh József a Parno Graszt művészeti vezetője.  

Nyíregyházán igazi bulihangulatot varázsolt a Parno Graszt. Régi és új slágerek váltották egymást, és sok esetben a közönség az előadókkal együtt énekelte a közismert dalokat. A forró hangulatot fokozta, hogy a csapat és a közönség szíve érezhetően egyszerre dobbant, pillanatokon belül megtalálták a közös hullámhosszt. A hétfős bandáról már sokan tudják, hogy egymás rokonai és a telt házas, hazai koncertek mellett jártak Ázsiában, az Egyesült Államokban, vagy éppen Mexikóban is. A VIDOR-on pedig érezhető volt, hogy itthon barátok, rokonok, ismerősök előtt bizonyíthatták, helyük van a világzenei színpadokon.

Kapcsolódó galéria

VIDOR Fesztivál 2024 - 5. nap