Partnerségi megállapodás

A 2020-ig rendelkezésre álló Európai Uniós pályázati források hatékony felhasználása kiemelt cél térségünkben is – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érkezett a második legmagasabb támogatási összeg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, közel 90 milliárd forint.

 

JELENTŐS FEJLESZTÉSEK

 

További képekért kattintson a fotóra!

Eddig 18 felhívásra 637 beadott pályázat érkezett be – mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. Baracsi Endre kiemelte, a 637-ben benne vannak a Nyíregyháza által beadott pályázatok, illetve a megye egyéb települései által beadott pályázatok is. A 90 milliárdos megyei keretből 35,8 milliárdról már megszületett a támogatói döntés. A támogatási szerződések aláírása pedig folyamatban van, ami azt jelenti, hogy hamarosan egyre több fejlesztés meg is valósul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tette hozzá Baracsi Endre.

 

SEGÍTSÉGRE LEHET SZÜKSÉG

 

Ahhoz, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) projektjei sikeresek legyenek, plusz forrásokra is szükségük lehet az önkormányzatoknak. Ezt felismerve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés támogatta, hogy az önkormányzat partnerségi megállapodást írjon alá az OTP-vel. A bank már több hasonló együttműködési dokumentumot írt alá megyei önkormányzatokkal. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei a 11. a sorban. Az OTP Bank Vállalati Igazgatóságának ügyvezető igazgató-helyettese azt mondta, 20-25 milliárdnyi forráshiány is lehet majd a megyében, ami azért van, mert jelentősen nőttek a kivitelezési árak. Az OTP azért kötött megállapodást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzattal, hogy segítsen az önkormányzatoknak indikatív ajánlatokkal, hogy minél gyorsabban tudják a közbeszerzést lebonyolítani és minél nagyobb sikerrel lehessen a beruházásokat megvalósítani.

 

LEHETŐSÉG A CÉGEKNEK IS

 

Aladics Sándor hozzátette, a bank nemcsak az önkormányzatokat, hanem a vállalatokat is segítené az uniós fejlesztések sikeres megvalósításában. Most egy új beruházási hitelterméket fejlesztettek ki, kifejezetten az EU-forrásokból fejlesztő cégek számára.

Dér Viven
Fotó: Szarka Lajos