Pásztorforgatag – Ismét megelevenedtek a hagyományok a Sóstói Múzeumfaluban

A pásztorok világa elevenedett meg a Sóstói Múzeumfaluban múlt hét szombaton. A számadás hónapján túl azért is fontos az október a pásztorok életében, mert akkor van a védőszentjük, Szent Vendel napja is. Ekkor mulatsággal ünnepelték az egész éves munkát, ennek apropóján szervezték meg idén már negyedik alkalommal Nyíregyházán a Pásztorforgatagot.

Készülődéssel és főzéssel indult a szombat reggel a Sóstói Múzeumfaluban, többek között slambuc volt a menü a pásztorünnepen. A kultúra képviselői közül szép számmal érkeztek a Hortobágyról, korábban ugyanis a bihari tájon készült javarészt a slambuc, de egy másik kedvelt ételüket, birkapörköltet is főztek a vendégeknek. Első alkalommal 2020-ban szerveztek Pásztorforgatagot a skanzenben, azóta szerves része ez a nap a Sóstói Múzeumfalu rendezvényeinek.

Negyedik Pásztorforgatag

A múzeumfaluba debreceni táncosok érkeztek, a déli harangszó után kezdődött a II. Nyírségi csergetés, eközben skanzen mozi, pásztorételek, falusi vásár és kézműves foglalkozások várták a látogatókat. Az időjárás is kedvezett a Sóstói Múzeumfalu rendezvényének, szombaton igazi indián nyár fogadta a Nyíregyházára érkezőket. Októberben van Szent Vendel napja, ő a pásztorok védőszentje – ezért is időzíti a skanzen erre az időszakra a Pásztorforgatagot. A pásztorok között rend és fegyelem volt, szoros munkamegosztásban dolgoztak.

Október a számadás hónapja

Október a számadás hónapja a pásztorok életében, hiszen a gazdasági év zárásával azt mondták, hogy az az igazi pásztor, aki tisztességgel elszámol a jószággal a gazdája felé. Ennek alkalmával Szent Vendel napja környékére szoktuk meghirdetni mi is a pásztorok ünnepét, hiszen védőszentként tisztelik itt, a Nyírségben. Természetesen a pásztorok, a pásztor társadalom nagy tisztességnek örvendett a falu közössége részére is, hiszen ők voltak azok, akik az állatokkal, a természettel egyesülve nagyszerű közösséget alkotva a létfenntartás egyik részét biztosították mindannyiunk számára” – nyilatkozta Kácsor-Ignácz Gabriella, a Sóstói Múzeumfalu rendezvényszervezője.

A pásztorok a jóléti társadalomban, a városközpontokban nem igazán fordulnak meg, így mondhatni a 24. órába lépett a kultúrájuk bemutatása – tette hozzá Kácsor-Ignácz Gabriella.

Idényzáró november 11-én

A Sóstói Múzeumfalu igazán eredményes évet zár 2023-ban is, rengeteg programmal, kiállítással várták a látogatókat idén is, illetve hátra van még egy nagy rendezvényük: november 11-én a hagyományos Márton-napi vigasságokra hívják az érdeklődőket. Az idényzáró programon ismét a libáké lesz a főszerep, már a középkortól lakomákat rendeztek Márton napján, a hagyomány pedig úgy tartja, aki ezen a jelen napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. A szezon utolsó nagy rendezvényén libás ételekkel és újborral készül majd a Sóstói Múzeumfalu.

Kapcsolódó galéria

Pásztorok világa a Sóstói Múzeumfaluban 2023