Patika Nap – A gyógyszerészek munkájával is megismerkedhetnek az érdeklődők

A Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei szervezete idén is megrendezte a Patika Napot, a rendezvényt most a 100 Éves Patikában nyitották meg.


Az esemény az elmúlt másfél évtizedben olyan nyílt nappá vált, ahol a nagyközönség betekinthet a gyógyszerészek mindennapi tevékenységébe, közelebbről megismerhetik felelősségteljes munkájukat. Kulisszatitkokra is fény derül, például a különböző bőrgyógyászati kenőcsök készítését is megnézhetik az érdeklődők. A rendezvény azért is fontos, mert megalapozza a gyógyszertárak bekapcsolódását a népegészségügyi programokba.

Dr. Tari János, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta:

Az idei Patika Nap témája a gyógyszerészek szerepe a felső légúti betegségek megelőzésében és kezelésében. Ez már a 15. Patika Nap, tehát már hagyománnyá vált – ekkor indul el a népegészségügyi programban való részvételünk egy-egy területen, ami egy évig tart a gyógyszertárak szempontjából. És ekkor kiemelt figyelmet fordítunk az adott témára.

A Patika Nap alkalmából pénteken ingyenes szűrések, például vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-mérés és testtömegindex-ellenőrzés is lesz az egyik nyíregyházi patikában.

Dr. Kun Gábor, a 100 Éves Patika gyógyszertárvezetője kiemelte:

Ez az Országos Patika Napnak a megnyitója. Ez nagy elismerés, hogy ebben a patikában lehet ez a rendezvény. Elindítottunk egy országos kampányt, melyben minden 0-24-es, tehát ügyeletes gyógyszertárban szeretnénk elhelyeztetni egy életmentő készüléket, egy hordozható defibrillátort. Nekünk már megvan a sajátunk, hivatalosan most lesz az átadása. Most fogjuk majd elhelyezni az előre kialakított helyére.

A defibrillátor tárolójáról a szalagot Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője vágta le, majd a szekrénybe Dr. Tari János, a Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke helyezte el a készüléket. A városban ez már a 44. defibrillátor – erre azért is lehet szükség, hiszen hazánkban naponta mintegy 70-en halnak meg hirtelen szívmegállás miatt.

 

Dér Vivien