Petőfi finisszázs – Hamarosan zár a Petőfi az étlapon című tárlat a múzeumfaluban
Fotók: Trifonov Éva

Petőfi az étlapon a címe annak a kicsit irodalmi, kicsit digitális kiállításnak, mely tavaly ősszel nyílt a Sóstói Múzeumfaluban. A Kalamáris Vendéglőben alkalom nyílik arra, hogy a látogatóhoz kicsit közelebb hozzák az irodalmat, különösképp Petőfi költészetét. A június 4-ig látható tárlat zárása előtt Tímár Sára és Varró Dániel tart foglalkozást az iskolások körében.

 

A Nemzeti Kulturális Alap ideiglenes kollégiuma pályázatán nyerte el a kiállítás jogát és fedezetét a Sóstói Múzeumfalu, de a hozzá kötődő látogatók egy részét is. Hazánkból 59, a Felvidékről és Erdélyből újabb 20 osztály látogatta meg a skanzen Petőfi kiállítását a költő születésének 200. évfordulójára rendezett eseménysorozaton.

„Petőfi Sándor költészetét áthatja – főleg amikor a mi vidékünkön, a Felső-Tisza-vidékén járt – a népi kultúra is, hiszen megjelennek olyan események, munkafolyamatok, néprajzi tárgyak is, melyeket ma már el kell magyarázzunk látogatóinknak. Az irodalomórán is magyarázni kell a tanároknak. Ma már nem természetes dolog, hogy a vendégoldalt megemlítjük, mint a szekér részét. El kell mondani, hogy mi volt ez a tárgy, és mire akart maga Petőfi reagálni, üzenetet adni” – tájékoztatott a kiállításról Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A múzeumfalu Kalamáris Vendéglőjében egy digitális étlap kínálja a verseket. A Móricz Zsigmond Színház művészei olvasták fel a költeményeket. Egy alkalmazás megmutatja, mennyire figyelt hallgatás közben a látogató, és ha jó választ ad, akkor kap továbblépési lehetőséget. Petőfi mellett a 18. századtól napjainkig számos költő verse is bekerült a programba, de ezen túl egy vármegyei irodalmi emlékhely gyűjtemény is gazdagítja a kiállítást.

„Ez a kiállítás azért született meg, hogy Petőfi költészetét egy kicsit jobban, mélyrehatóbban bemutassuk. Különösen azt a népi vonulatot, amit tartalmaznak a költeményei. Úgy próbáltuk szemléletessé tenni, hogy egy vendéglőt képzeltünk el. El is neveztük Kalamáris Vendéglőnek, Petőfi Sándor nyomán szabadon. Ebbe a vendéglőbe kortárs írókat is meghívtunk. Fontos volt, hogy a középiskolás generációt, és az általános iskola felső tagozatos diákjait szólítsuk meg, akik már értelmezni tudják a Petőfi költeményeket, és a kortárs költőkre is tudnak reagálni. A 21. században nem hagyhattuk ki a digitális tartalmakat sem, úgyhogy az étlap, a menü, és maga a terítékre kerülő fogyasztani való költészet tableteken keresztül érkezik a látogatók számára. Nagyon szeretik ezt!” – folytatta az ajánlót az igazgató.

A kiállítás utolsó felütése – vagyis a finisszázs – kapcsán, olyan zenészeket, kortárs írókat hívnak a skanzenbe, akik Petőfihez és a költészethez valamilyen módon kapcsolódnak. Pünkösdvasárnap, gyereknapon Tímár Sára és zenekara érkezik Sóstóra, akik Petőfi költeményeket énekelnek, népzenei dallamokra. A kortárs írók közül Varró Dániel, ...a maszat hegyen túl is foglalkozik Petőfi átiratokkal, így május 31-én találkozik a meghívott közönséggel a Kalamáris Vendéglőben. A Petőfi tárlat június 4-ig tart nyitva.