Piac és piknik Sóstón – Új lehetőséggel várják a múzeumfalu látogatóit
Fotó: Szarka Lajos

Minden második hétvégén Sóstói Piknik néven egy gasztro-, kézműves piac várja majd a Sóstói Múzeumfalu látogatóit. Ez további lehetőséget ad a Sóstói Piac őstermelőinek és kézműveseinek, hogy áruljanak. Az önkormányzat ezzel a plusz lehetőséggel segíti és támogatja a helyi termelőket, hogy pótolják az elmúlt hetekben keletkezett bevételkiesésüket.

Bodzavirág, földieper és gyömbéres levendulaszörp – ez csak néhány termék azok közül, amelyeket bárki megvásárolhat a Sóstói Piacon. Az önkormányzat úgy támogatja a helyi termelőket, hogy lehetőséget kínál nekik az árusításra. Ilyen lehetőség a Sóstói piaci is, ahol az őstermelőket,  kézműveseket és piacosokat ebben az évben is várják. Az elmúlt hónapokban keletkezett bevételkiesésüket pótolhatják majd a nyári időszakban, főleg azért is, mert Nyíregyháza egyre népszerűbb úti cél Magyarországon, egyre több turista érkezik a városba.

Sóstói Piknik

Idén bővül a programlehetőségük az árusoknak és a turistáknak egyaránt, júniusban és júliusban kéthetente Sóstói Piknik néven egy gasztro-, kézműves piac várja majd a múzeumfalu látogatóit, ahol csökkentett, vásárlóbarát árral várják a vendégeket. Erről tájékoztatták a helyi termelőket szerdán, a városházán.

„A gasztronómiának a múzeumfaluban van helye. A terveink között szerepelnek olyan nagy gasztronómiai rendezvények még a nyár további részében, illetve majd ősszel, amelyek nyilván még kidolgozás alatt vannak, de olyanok, amelyek Nyíregyházát a turisták körében, illetve a nyíregyháziak körében is meglepetésekkel szolgálják majd ki” – közölte dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Ötéves a Sóstói Piac

A piaccsarnok árusai, illetve az ipar- és népművészek is megtalálhatják a helyüket és a számításaikat majd idén nyáron, közölte a piac- és vásártér-üzemeltetési iroda vezetője. A termelők tíz standon árulhatnak a Sóstói Piacon. Egy héten négy napon, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap termelői, illetve iparművész vásár lesz a Blaha Lujza sétányon.

Tematikus vásárok idén nyáron

„Ennek az idei évnek az a specialitása, hogy három körben tematikus vásárokat szervezünk. A piknik és a Sóstói Piac, ugye van olyan hétvége, amikor egy időre esik, így a két helyszín közül valamelyiken egy iparművész vásár lesz, amit az Aranykapu Népművészeti Egyesület tagjai szolgáltatnak a városlakóknak. A másik helyszínen pedig vagy a Búza téri piaccsarnoknak az árusait találhatjuk vagy pedig a Nyíregyházi Önkormányzat Paktumiroda kataszterében szereplő kézművesek, termelők, iparművészek, tehát az egy vegyesebb kör. Így fog összeállni ez az idei nyár” – közölte Kovalecz Róbert, a NYÍRVV Nonprofit Kft. piac- és vásártér-üzemeltetési iroda vezetője.

Az Aranykapu Népművészeti Egyesület tagjai is részt vettek a szerdai workshopon, ők szintén örülnek az új lehetőségnek.

„A tagjaink körülbelül 30 fő az, aki részt szeretne venni ebben a programban. Ezt a programot egyébként nem most kezdtük el, tehát a város támogatásával több éven keresztül minden vásáron jelen vagyunk. Nemcsak a város belterületén, hanem a Blaha Lujza sétányon, Sóstón is. Ezen kívül meg a múzeumfaluban is, amióta a múzeumfalu megalakult. Ez a kapcsolatrendszer nem új keletű, ez csak egy másfajta módszerrel fog most működni, a paktumiroda fogja működtetni, vele tartjuk a kapcsolatot és ez a rendszer talán egy másfajta igényt fog kielégíteni” – mesélte dr. Puskásné Oláh Júlia, az egyesület elnöke.

Nyitás a jövő héten

A Sóstói Piac jövő hét péntektől, azaz június 19-től tehát minden héten szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap várja majd a vásárlókat.