Piaci körkép – Grillezhető zöldségek és csemegekukorica a Búza téri csarnokban

Aug 18, 2023

A héten visszatért a kánikula, így ismét a könnyebb, egyszerűbb ételek kerültek előtérbe, mint például a grill zöldségek. Paradicsom, paprika, cukkini – javarészt ezeket kínálják a nyíregyházi Búza téri piacon, ezek az igazi augusztusi idényzöldségek. Szintén népszerű még a nyári időszakban a csemegekukorica, ami főzve és grillezve is sokak kedvence.

Nemcsak azért érdemes a termelői piacon vásárolni, mert így juthatunk friss áruhoz, hanem mert így még a környezettel is jót teszünk, az élelmiszerhez jutásnak ez a leginkább környezetkímélőbb módja. A természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben több a tápanyag, a vitamin, és mivel frissebbek, finomabbak is, mint a hűtőházban beérett társaik. Rengeteg a remekül grillezhető zöldség és jócskán találni belőlük itt, a Búza téri piacon.

Nálam a kukoricát viszik a legjobban, de van káposzta, paradicsom, egy kevéske krumpli, cukkini, tök” – mondta Bánszki Józsefné, a Búza téri piac egyik árusa.

Nagy részüknek pedig augusztusban van az igazi szezonja, így igazán széles a kínálat és az ára is kedvezőbb.

Grillezhető zöldségek

A zöldségek grillezésénél az első lépés, hogy alaposan megmossuk őket, a szeletelésnél pedig érdemes arra figyelni, hogy az azonos fajta zöldségeket nagyjából egyenlő méretűre vágjuk őket, mert így egyszerre is készülnek majd el. Általában a paradicsom, cukkini, gomba, hagyma gyorsan elkészül, míg például a padlizsánnak, répának több idő kell. A húsokkal ellentétben a zöldségeknek nem kell sok ideig a pácban lenni, elég a grillezés előtt nagyjából 10–15 perccel átforgatni őket. Sütés közben nem kell sűrűn forgatni. Bátran lehet kísérletezni a különböző fűszerekkel, amit az olajba, legtöbbször az olívaolajba teszünk. Akár fokhagymát is tehetünk az olajba, miután elkészültek a zöldségek, akkor pedig citrommal vagy balzsamecettel ízesíteni.

A finom kukorica titka

Másik nyári kedvenc a kukorica, amit szintén grillezhetünk is, de főzhetünk is. A finom főtt kukorica titka, hogy a saját leveleivel kell kibélelni a lábast, arra tesszük rá a kukoricát, majd a maradék héjakkal kell lefedni, addig kell vízzel felönteni, hogy ellepje, majd a forrástól számítva 15 percig főzzük. Fontos még, hogy csemegekukoricát vásároljunk, ne takarmánykukoricát, mert utóbbinak sokkal több idő kell, hosszabb idő alatt puhul meg és az íze is más.

Előző hír
Minden befektetővel TOP-feladat a környezetvédelmi kérdések tisztázása
Következő hír
Választ vár az LMP az akkumulátorgyárral kapcsolatos kérdéseire

Kapcsolódó híreink