Pincétől a padlásig – Ismeretterjesztő könyvtári látogatás

Csütörtök reggel 8 óra. Gyermekcsoport várakozik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár fogadóterében. Az intézmény hivatalosan még zárva van, a dolgozók csupán a Sipkay Barna középiskola diákjai kedvéért nyitották ki az ajtót. A tanulók rendhagyó órára érkeztek a bibliotékába, ahol a szakemberek elmagyarázták nekik az intézmény működési rendjét. A cukrásztanulók a Pincétől a padlásig elnevezésű könyvtárbemutatón vettek részt, ahol megismerkedhettek az intézmény helyiségeivel és szolgáltatásaival. Mellette előadást hallhattak a könyvtár történetéről, funkcióiról, valamint új szolgáltatásairól.

 

Új funkciók: közösségi és tudástár

 

Dr. Vaczóné Antal Erika biblioterapeuta-tájékoztató könyvtáros kalauzolta végig a fiatalokat a könyvtárban. Minden teremben elmagyarázta, a hétköznapokon milyen célt szolgálnak, és általában mi zajlik a falak között. Érdekességekkel is szolgált a gyerekeknek, és elmondta nekik, hogy az intézmény nem csupán hagyományos könyvtárként működik, hanem a mai kor igényeinek megfelelően információs központként, közösségi térként és tudástárként is funkcionál.

A program keretein belül a csoportok olyan helyekre is bejuthatnak, amelyeket az átlagos olvasók nem láthatnak.

 

Érdekességek a könyvtárban

 

A központi raktárban például a diákok azokat az újságokat is megnézhették, amelyeket születésük napján adtak ki. A rendhagyó óra során a középiskolások olyan tudásban részesültek, amit az iskolapadban ülve nem kapnak meg.

[REKLAM]

A tanulókat elkísérő Füzes Tamás tanár jónak ítélte meg a látogatást. Azt mondta, jó az, ha a gyerekek megtapasztalhatják, milyen egy könyvtár, hogyan kell ott viselkedni, és megismerkedhetnek a könyvtár megyében betöltött szerepéről. A pedagógus hozzátette, napjainkban a gyerekek nagyon sokat ülnek a számítógép előtt, így jó az, ha itt kézbe vehetnek könyveket és láthatják azt, így is lehet szórakozni. A tanár azt is remélte a látogatástól, hogy többet olvasnak majd a gyerekek.

 

Már óvodások is jelentkezhetnek!

 

A programra, amit már óvodás csoportoknak is ajánlanak a könyvtárosok, előzetesen be kell jelentkezni. Az igényeket a könyvtár vezetőinek kell jelezni a 42/598-888-as telefonszámon, vagy személyesen a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, nyitvatartási időben.

M. E.