Pindúr-Pandúr a Virág utcai oviban

A jobbkéz szabályról és a többi közlekedési előírásról is énekeltek az óvodások a Virág utcai gyermeknevelési intézményben. Az óvodában már hagyomány, hogy minden nevelési évben közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési napot tartanak. Az udvaron nyolc helyszínen biztosítottak programokat a gyerekeknek az óvodapedagógusok, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakemberei. Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Pindúr-Pandúr elnevezésű programot a gyerekeknek. A Virág utcai óvodásoktól nem ismeretlen ez a téma, hiszen az intézményben több, mint négy éve működik az Ovizsaru program is. A délelőtt során a kicsik megismerkedhettek a mentők munkájával és azokkal a felszerelésekkel, amelyek a mentőautóban segítik a gyógyítómunkát. Majd kipróbálhatták az eddig csak a rajzfilmekből ismert ujjlenyomat vételi technikát. A legkisebbek közlekedési jelzőtáblákat színezhettek, így hamar megtanulhatták például azt, hogy a piros a tiltás színe a közlekedésben. A gyerekek láthatósági mellényben játékos kerékpáros ügyességi versenyen mutathatták meg, mit tudnak a közlekedésről. A legügyesebbek jogosítványt is szerezhettek.


Mi a felelősség?

 

További képekért kattintson a fotóra!

Prekupné Potor Hajnalka, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának rendőr főtörzsőrmestere elmondta, ebben a felgyorsult világban fontos, hogy tudják a gyerekek azt, hogyan kell közlekedni. Hozzátette, napjainkban sokat lehet hallani arról, hogy kicsi korban már muszáj a gyereknek egyedül közlekedni, és ezért gondoltak arra, hogy erről beszélni kell. A főtörzsőrmester kiemelte, fontos, hogy tudják, mi az a felelősség, mi az, hogy áldozat.

Az óvodások megnézhették, azt is, hogyan néz ki belülről a rendőrautó. A gyermeknyelvre lefordított szabályokat a kicsik hamar megtanulták. A Katasztrófavédelem munkatársai emelőkosárral vitték fel a magasba a gyerekeket.

 

Tombi piros autóval érkezett

 

Trombi, a tűzoltó elefánt hasznos tanácsokkal látta el a kicsiket, akinek piros autóját is kipróbálhatták az ovisok. A Virág utcai intézményben nem csupán az év egy napján, hanem szinte minden foglalkozáson tanítják a gyerekeket olyan dolgokra, amely a biztonságukat szolgálja.

Rutkovszkiné Fedor Ildikó, szervező óvodapedagógus kifejtette, mindenkinek a legfontosabb, hogy a gyermekeit biztonságban tudja. Elmagyarázta, ezért nélkülözhetetlen az, hogy már az óvodában elkezdjék megtanítani a gyerekeket arra, hogy biztonsággal tudjanak a környezetükben eligazodni. Az óvodapedagógus kifejtette, már az óvodában a foglalkozásokon megtanulják, hogy mi az a jobbkéz szabály, azt, hogy a gyalogátkelőhelynél hogyan kell viselkedni.

Mindezek mellett a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársa játékos vetélkedőn hívta fel a gyerekek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére.

A rendezvényt a Gézengúz Alapítvány is támogatta, így a kicsik a nap végén közlekedéssel összefüggő készségfejlesztő ajándékokat kaptak. Az óvoda egy csoportja május 27-én Budapesten az országos Pindúr-Pandúr vetélkedőn is képviseli Nyíregyházát.

ME.
Fotó: Szarka Lajos