Plazmaközpont nyílt a belvárosban

Már a nyíregyháziak is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy vérplazmájuk segítségével életmentő gyógyszereket készítsenek a gyógyszergyárak. A vérplazmát főleg a vérzékeny, immunhiányos és angioödémás betegek, illetve baleseti vagy égési sérültek gyógyításánál használják fel. Világszerte több mint 1 millió ember szorul olyan gyógyszerek segítségére, amelyek vérplazmából készülnek. Magyarországon pedig mintegy 4 ezer krónikus beteget kezelnek plazma eredetű készítményekkel.
Miskolc után másodikként Nyíregyházán nyitotta meg kapuit az a plazmacentrum, ahol a legmodernebb, 21. századi orvostechnikai felszerelésekkel, valamint plazmaspecialista szakemberek közreműködésével fogadják a donorokat.

 

A cég számít a nyíregyháziak önzetlenségére

 

Dr. Pankotai Tamás, a CSL Plasma Kft. cégvezetője elmondta, Nyíregyházára azért gondoltak, mert kiváló a város megközelíthetősége. Logisztikai szempontból ezt fontosnak tartják.

A cégvezető hozzátette, az egészségügyi háttérszervezet és háttérintézmények is igen fejlettek, ráadásul Nyíregyháza most már egyetemváros, és a donorok szempontjából nagy jelentősége lesz a hallgatóknak.

 

18 és 60 között egészséges ember

 

Donor lehet minden, 18 és 60 év közötti, egészséges felnőtt. Az alanyok először egy részletes orvosi vizsgálaton esnek át, majd ha annak az eredménye kedvező, részt vehetnek a 40–50 percet igénybe vevő plazmaadási folyamaton. Ennek során a kinyert vérből csak a plazmát fogják fel, a vörös vértestet, a fehérvérsejtet, illetve a vérlemezkéket visszajuttatják a donor szervezetébe. Az egy alkalommal levett plazma mennyisége 650 és 850 milliliter között van. Nyíregyházának kitüntetés, hogy ezt a települést választotta a cég egyik központjának.

 

Nyíregyházának elismerés

 

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette, ez egy elismerés, hogy Miskolc után Nyíregyháza a második helyszín. Az alpolgármester hozzátette, a nyitás előtt komoly vizsgálat történt, hol érdemes megnyitni a központot. Jászai Menyhért elmondta, ezen túlmenően pedig nagyon fontos az, hogy ritka betegségek gyógyításához szükséges alapanyagokat képez a plazma, amit egyre több betegségnél és egyre több kezelésnél használnak a szakemberek.

Mivel a donáció előtt alapos orvosi vizsgálaton esnek át a segítő szándékú emberek, így ők is megnyugodhatnak saját egészségi állapotukat illetően. A plazma gyorsan újratermelődik a szervezetben, ezért egy egészséges felnőtt évente 33 alkalommal segíthet.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)