Polgárőr nap – Tizenhetedik alkalommal gyűltek össze, és hozhatták a családot is!

Szombaton tartották a XVII. Vármegyei Polgárőr Napot, melynek célja a vármegyei polgárőrök munkájának elismerése és egy közösségépítő ünneplés volt. A rendezvényen a nyíregyházi polgárőrök is nagy létszámmal vettek részt.

Országosan elismert, szerteágazó szervezet

Közös főzéssel, ugrálóvárral, arcfestéssel és rendőrségi kutyabemutatókkal várták a vármegyei polgárőröket és családtagjaikat Harangodon. A polgárőr napon igyekeztek megszólítani a vármegye összes egyesületét, valamint megköszönni azt, hogy milyen alázatosan végzik munkájukat. Lisovszki Róbert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: nagyon fontos a polgárőrök jelenléte.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 153 működő polgárőr egyesület van, csaknem 6000 taggal. Minden egyesület a saját településén végez elsősorban bűnmegelőző járőrözési feladatokat, de a polgárőrség az országban az egyik legnagyobb civil szervezetként, szerteágazó területeken, minden vármegyében, településen szinte jelen van. Éppen ezért bármi másban is tudnak segíteni, legyen az árvíz vagy más vészhelyzet – részletezte az elnök, aki szerint mindig szükség van újabb polgárőrökre, éppen ezért a rendezvénnyel remélik, többen fognak csatlakozni.

Bevonzani a fiatalokat

Turóczi Kinga, a Nyíregyházi Polgárőrök 1. számú régiójának járási koordinátora elmondta: a vármegyeszékhelyen összesen 13 egyesület működik, melyekhez a város különböző részei tartoznak.

Úgy látom, elég népszerű a polgárőrség, nyíregyházi koordinátorként én is igyekszem ezt továbbvinni. Sok eseményen megjelenünk, nem feltétlen rendezvénybiztosításra, hanem standokkal is. Úgy gondolom, sosem vagyunk és leszünk elegen, éppen ezért mindig nagyon fontos a polgárőrség életében a toborzás. Legfőképpen az ifjú polgárőrök bevonzása, melyben szerintem Nyíregyháza jelenleg még kicsit lemaradt. Azonban célunk a közeljövőben minden középiskolába beférkőzni és minél több fiatalt csatlakoztatni a nyíregyházi polgárőrségekhez – tette hozzá a koordinátor.

A rendezvényen a szervezők igyekeztek minden korosztály számára érdekes programokat összeállítani. A kutyabemutató mellett például kommandós fegyverbemutatót is tartottak. Ezen kívül különböző zenekarok kísérték a főzőversenyeket és tombolajátékot a nap folyamán.