PRAY&RUN - Futózarándoklatot rendeztek Máriapócson
Siessünk buzgón az Istenszülőhöz – a görögkatolikus egyházi ének most a valóságban is megelevenedett Máriapócson, hiszen több száz zarándok futott szombaton a nemzeti kegyhelyen. A Nyíregyházi Egyházmegye első alkalommal rendezte meg a Máriapócsi Futózarándoklatot és családi futófesztivált, ahol kicsik és nagyok, amatőrök és profik különböző távokon versenyezhettek.

Gyalogos zarándoklat, biciklis zarándoklat, motoros zarándoklat – számos zarándoklatot rendeztek már Máriapócson, a Nyíregyházi Egyházmegye azonban most új típussal bővítette a zarándoklat fogalmát. Szombaton ugyanis több száz futó érkezett a kegyhelyre az első alkalommal megrendezett Máriapócs futózarándoklatra és családi futófesztiválra.

PRAY&RUN – ez volt a mottója a futózarándoklatnak, amivel a szervezők egy kettős célt szerettek volna megfogalmazni: futás a testnek, imádság a léleknek.

Szabó Tamás örökösföldi parókus, a rendezvény egyik főszervezője kiemelte, annak az alapvető élménynek az összefüggését akarták megadni az emberek számára, hogy futás közben is általában egyfajta lelki élményről beszélnek, amelyet akár imádságként is meg lehet fogalmazni.

– Hova máshova érkezhetne meg az ember legszívesebben célba, mint az a több évszázados kapu, ami várja a zarándokokat, ezért raktuk ide Máriapócsra ezt az egész történetet – mondta el a helyszínválasztásról Szabó Tamás.


Nemcsak zarándoklat, futófesztivál is

 

A szervezők a zarándoklat mellett egy családi futófesztivált szerettek volna megvalósítani Máriapócson, ahol mindenki a saját súlyának, edzettségének, felkészültségének megfelelő módon élvezheti a futás örömét.

A fesztivál szellemében volt családi örömfutás is, amelynek mezőnyét Szabó Tünde sportért felelős államtitkár indított el. De a komoly versenyzés is helyet kapott a nap során. Az amatőr és a profi versenyzők az egészen kicsiktől a felnőttekig több kategóriában nevezhettek. A gyermekek 1-2 kilométeres távokon futhattak, a vállalkozókedvűek és a jó kondiban lévők azonban akár a félmaratonnak is nekivághattak.

A díjazás sem maradt maradt el. Minden befutó egy egyedi éremmel lett gazdagabb, de természetesen jutalmazták a leggyorsabbakat is, valamint különdíjban részesült a legsportosabb iskola és a legsportosabb egyházközség is.

Zadubenszki Norbert