Prevenció – A HPV elleni oltásra és a szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet

Évente 300 nő veszti életét méhnyakrák miatt, pedig rendszeres szűrővizsgálattal és a HPV elleni védőoltással megelőzhető lenne a betegség. Egyes felmérések szerint az emlőrák után ez a másik leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében. Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét legfontosabb üzenete a prevenció fontossága.

Közösen fűztek karkötőket a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán, mára a HPV elleni védekezés és a méhnyakrák-megelőzés egyetemes szimbólumává vált a gyöngy. Az elkészült gyöngykarkötőket a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház, valamint a Szent Damján Görögkatolikus Kórház nőgyógyászati osztályán kezelt betegeknek ajándékozzák, ezzel is jelezve, hogy nincsenek egyedül.

Középpontban a prevenció

A Mályvavirág Alapítvány mint szervező is részt vett a nyíregyházi rendezvényen, ők a prevencióért dolgoznak évek óta. Sikerességüket abban is mérik, hogy a HPV elleni védőoltást egyre többen kérik. Bár az oltás nem kötelező, de ajánlott a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos diákok számára. Lányok és fiúk egyaránt ingyenesen kaphatják meg ezt a vakcinát az iskolai oltási program keretein belül. A Mályvavirág Alapítvány célja 2024-ben, hogy felhívják a nők figyelmét a szűrővizsgálat fontosságára, amelyen szerintük minden felnőtt nőnek évente egyszer részt kellene venni.

Gyógyítható lenne a betegség

Sajnos Magyarországon még mindig ezer fölött van a megbetegedések száma a nők körében és sajnos 300 nőt el is vesztünk méhnyakrák miatt, ami azért nehéz és azért rossz adat, mert a méhnyakrák tényleg egy olyan betegség, ami megelőzhető a rendszeres szűréssel és a védőoltással ezt a rákos megbetegedést meg tudjuk előzni” – nyilatkozta Dedeó Anikó, a Mályvavirág Alapítvány vezetőségi tagja.

Az éves vizsgálattal a kóros elváltozásokat időben felismerik az orvosok és elkezdődhet a kezelés, megelőzve ezzel a rosszindulatú daganatot, az életet veszélyeztető állapot kialakulását.

A védőnők szerepe

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszéke a kezdetektől részt vesz a Mályvavirág Alapítvány prevenciós és figyelemfelhívó rendezvényein, idén a Teaházi Gyöngy-percek a nőkért címmel kerekasztal-beszélgetést szerveztek az érdeklődőknek.

Az oktatásban nyilván haladunk a népegészségügyi kihívásokkal, azzal a szemlélettel, ami egyébként is az egészségpolitikát jellemzi a hétköznapokban, de azt kell elmondani, hogy a védőnők már a hivatás megalakulásától a prevenciós területeknek a legfontosabb, illetve az egyik legfontosabb szakemberei. Ami változás, de ez sem az utóbbi évek változása, hogy a védőnők a méhnyakszűrésben tevékenyen is részt vesznek, a törvényi kötelezettségnek eleget téve méhnyakszűrést is végezhetnek ma már a védőnők” – mondta Jávorné dr. Erdei Renáta tanszékvezető.

A Debreceni Egyetem két helyszínen, Nyíregyházán és Szolnokon képez védőnőket, nappali és levelező tagozaton. Jelenleg 200 fő fölötti a létszám. A tanszékvezető szerint ez egy olyan szakmának számít, ami iránt a fiatalok stabilan érdeklődnek.

Gyakorlatias oktatás

A különböző betegségekről nemcsak tankönyvi példákon keresztül találkozhatnak az egyetem hallgatói a képzési idő alatt, akár így, kerekasztal-beszélgetéseken, kötetlenebb módon is tanulhatnak, egy-egy élettörténet megismerésével.

Egy felsőoktatási intézmény nevében az van, hogy oktatási intézmény, mégsem úgy gondolkodunk a hallgatókról, hogy csak és kizárólag az a feladatuk egy intézmény keretében, hogy ők tanuljanak. Nekünk nagyon fontos az is, hogy az élet olyan területeiről is megismertessük a hallgatókat, tudást juttassunk el vagy benyomásokat szerezzenek, amelyek nem kapcsolódnak konkrétan a szakmához. Természetesen ez a program arra ad lehetőséget, hogy megismerkedhessenek olyan kérdésekkel, amelyek nem érintik az oktatást, együtt legyenek egy olyan program kapcsán, amelyek a társadalom számára is kiemelt jelentőséggel bír” – nyilatkozta dr. Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét egyik legfontosabb üzenete, hogy vegyenek részt a nők a szűrővizsgálaton, amely mindössze néhány percig tart, de életmentő lehet.