Próbák online, két hónap előadás nélkül - A Móricz Zsigmond Színház már a jövőt tervezi

A koronavírus járvány a színházi évadnak is véget vetett. A Móricz Zsigmond Színház művészei számára online próbákat tartottak, és egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a szabadtéri előadásokkal. A napokban a biztonsági előírásokat betartva már állító próbát tarthattak. 

Maszkok, fertőtlenítők, gyakori kézmosás. A Móricz Zsigmond Színházban is fokozottan figyelnek az előírásokra. Két hónapja megállt az élet, nincsenek előadások, és próbákat is online formában lehetett tartani. Főként felújító, emlékeztető próbákra kerülhetett sor, de a hatékonysága koránt sem olyan, mint amikor a színpadon játszanak a művészek. Állítópróbákra már sor került, de rengeteg a bizonytalanság, így nehéz tervezni a jövőt. 

- Fogalmunk sincs, hogy mikor indulunk, milyen feltételek mellett. Ha úgy engedélyezik az előadásokat, hogy 1,5 méteres távolságban lehetnek a nézők, a kapacitásunk ötödét tudjuk csak kihasználni. Így meg nem biztos, hogy gazdaságilag van értelme újraindulni - mondta Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója. 

A bérleteseknek egy előadást mindenképp szeretnének pótolni. Az ötödik nagyszínpadi előadást és a negyedik kamarai darabot nem mutatják be, mert annyira eltolódna mindez, hogy már a következő évadot veszélyeztetné. Ilyenkor már javában a szabadtéri előadásokra is készül a színház. Egyelőre nem lehet tudni, hogy színpadra léphetnek-e a színészek nyáron. Gazdaságilag komoly veszteséget okozott a járvány a színháznak, a társulat tagjai viszont remélik, rövidesen ismét közönség elé állhatnak.