Programzáróhoz érkezik az Olvasólétra

Nyolcadik éve szerveznek Olvasólétra nyári programot a Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban, amely idén még a tavalyi rekordot is megdöntötte. Idén sem volt ritka, hogy hosszú sorok alakultak ki a könyvtáros pult előtt. Az Olvasólétra névre keresztelt olvasásnépszerűsítő program első alkalommal 2016 januárjában indult azzal a nem titkolt céllal, hogy az olvasás, a könyvek és a könyvtár számára hosszú időre megnyerje a résztvevő gyerekeket. Az időközben országos könyvtári mintaprogramok közé választott játékban idén 16 különböző általános iskola diákjai vettek részt, akik közül 212-en jutottak az Olvasólétra legfelső fokára.

Idén a Jókai Mór Református Általános Iskola és a Vécsey Károly Általános Iskola diákjai voltak a legaktívabbak. Köszönet ezért az elhivatott, fáradhatatlan pedagógusoknak! Egészen mesebeli számú, pontosan 100 kisdiák érkezett a Jóakiból. Idén díjazzuk azt az osztályközösséget is, ahonnan arányaiban a legtöbb diák vett részt a programban. A győztes osztály is a Jókaiból érkezett, ahonnan a gyerekek 89%-a vett részt a programban. A Vince és Mimi Szép Játékok Boltja jóvoltából társasjátékot kapnak ajándékba.

A gyerekeket idén is könnyű volt megnyerni a programnak, de a szülők körében is kedvező visszhangra talált a kezdeményezés. A játék remek motiváció volt a nyári olvasáshoz, amelyet gyakran kényszernek érezhetnek a gyerekek. A program meghirdetésekor minden gyermek hangosolvasási próbán vett részt, amelyet sikerrel teljesítve az Olvasólétra 1. létrafokára lépett, majd a könyvtáros által előre leválogatott könyvek közül választhattak a gyerekek olvasnivalót. Minden könyv elolvasása után feljebb léptek a könyvtárban kihelyezett jelképes létrán. Az elolvasott könyvekről rajzot készítettek, és elmesélték a könyv tartalmát is. A rajzokat idén is megtekinthetik a könyvtárban az érdeklődők.

A program kifejezetten az alsó tagozatos korosztály számára van kifejlesztve, hiszen ebben az életkorban már folyékonyan tudnak olvasni, ráadásul a kisdiák érdeklődése is ekkor differenciálódik. A siker vagy kudarcélmények hatására dől el, hogy mit fog szívesen tanulni, mivel fog szívesen foglalkozni a későbbiekben, így a célunk az volt, hogy az olvasás sikerélmény legyen. A diákok jórésze nem hagyta abba az olvasást azután sem, hogy a létra legfelső fokára lépett. Legnagyobb örömünkre továbbra is hozzák a beszámolókat, igénylik az olvasmányélmény megbeszélését. Észrevehetően fejlődött a kifejezőkészségük, gazdagodott a szókincsük és ügyesebbek lettek a történet összefoglalásához szükséges lényegkiemelésben is. A Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban 2023. szeptember 11-én záródó program közös tortázással és oklevélosztással ér véget, amelyet

Nagy öröm, hogy idén a 212 szeletes torta árát jótékonysági gyűjtésből tudjuk megvalósítani. Sok gyerek a saját zsebpénzéből ajánlotta fel az egy- vagy kétszeletnyi torta árát, amely gyakorlatilag 3-4 nap alatt össze is gyűlt. A Mokka Cukrászdának köszönhetően jelentős kedvezményeket kaptunk és idén is különlegesen szép tortával kedveskedhetünk a gyerekeknek, amelyre most is felkerül a számgyertya a részvevő gyerekek által elolvasott könyvek számát jelezve. Idén 1403 könyvet olvastak el közösen.

Az idei év tanulsága, hogy a figyelem, amivel végig kísérjük az olvasási folyamatot az egyik legnagyobb motiváció a gyermek számára. A történetek elmesélése során saját olvasáshoz fűződő érzelmeiket is megtanulják kifejezni, amely rendkívüli módon fejleszti a személyiséget és a stresszkezelő képességet is. „Nincs két ember, aki ugyanazt a könyvet olvasta volna” – tartja egy angol közmondás, és ezt mi is tapasztaltuk. Minden gyermek mást tartott fontosnak elmesélni egy és ugyanazon történetről, nem volt két azonos összefoglaló. És nem volt gyermek, aki ne fejlődött volna mire felért a legfelső szintre.

Érdekes élménye az idei évnek, hogy egyre több a negyedikes, és felső tagozatos korú játékos, akik már harmadszor, negyedszer, ötödször teljesítik a nyári olvasási kihívást. Számukra új könyveket kellett bevonni a választható könyvek listájába, amelyet a könyvtáros alaposan átfésül minden évben. Így lettek nagy kedvencek Holdas Hanna, Garabonc Gréti, Bors Bori, az öt kölyök vagy Bear Grylls történetei, bár a Matricás Laci idén is elvitt minden pálmát. Minden elérhető történetet (7 kötet) elolvastak a gyerekek. Vadadi Adrienn írónő, a Matricás Laci történetek szerzője mesés ajándékkal kedveskedett kizárólag az olvasólétrás gyerekeknek. Írt számukra egy új történetet Matricás Laci és az elrabolt menyasszony címmel, amelyet kizárólag azok a gyerekek kaphatnak meg, akik felértek az olvasólétra tetejére.

További érdekesség, hogy idén három óvodásunk is volt, akik a nagyobb testvérrel érkeztek, és egyszerűen vigasztalhatatlanok voltak, amiért nem játszhatnak velünk. Végül ők is kaptak könyvet, a nagyobb testvér felolvasta nekik többször a történetet, ők pedig rajzot készítettek és példásan szépen mondták el a tartalmat, így ők is kapnak idén oklevelet.

Minden gyermek tud és szeret olvasni, különösen, ha a szülők, a könyvtárosok és a pedagógusok is segítik ebben a csodás élményeket ígérő, megszámlálhatatlan pozitívummal járó tevékenység mindennapi igénnyé válásában.