Puma hármas ikrek – Három hónaposak a Nyíregyházi Állatpark jövevényei

Három hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark puma hármas ikrei. A puma tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, az 5 éves nősténynek és a 14 éves hímnek ez a második közös szaporulata. Az utódok már elfoglalták helyüket a Jégvilág Interaktív Állatbemutató külső kifutórendszerében, így a látogatók is megcsodálhatják őket.

A látogatók nagy örömére már a Jégvilág Interaktív Állatbemutató külső kifutórendszerében láthatóak a május elején született puma hármas ikrek. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, 4 hetes korukban estek át életük első orvosi vizsgálatán, melyet bátran és nyugodtan viseltek. A puma tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, az 5 éves nősténynek és a 14 éves hímnek ez a második közös szaporulata. A vizsgálat során megállapították az új jövevények nemét is, három hímmel bővült a nyíregyházi pumacsapat.

„A Jégvilág Interaktív Állatbemutatójának külső kifutója egyre népesebb, hiszen rengeteg kis állat született az állatparkunkban. Különösen érdemes most ellátogatni hozzánk, mivel három hónaposak lettek a puma hármas ikrek. A kicsik egyre bátrabban fedezik fel a külső kifutórendszert, és sok időt töltenek játékosan a szabadban. Még a szakembereink is elolvadnak tőlük, annyira gyönyörű és életerős állatok. A pumákra jellemző, hogy magányos életmódot folytatnak, és csak a nőstény gondozza a kölyköket. Az apróságok már nemcsak anyatejjel táplálkoznak, hanem elkezdték fogyasztani a húsból álló takarmányt is. Tipp azoknak, akik ellátogatnak hozzánk: délután három óra körül szokták megkapni a takarmányukat a külső kifutókban. Ahogy ezek a bámulatos macskafélék cincálják a húst, azt mindenképpen érdemes megnézni” – részletezte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Noha sok időt töltenek a pumakölykök és édesanyjuk árnyékban pihenéssel a nyári melegben, a szemfüles és szerencsés látogatók szemügyre vehetik őket akár játék, akár etetés közben is. A faj a természetben táplálék tekintetében nem válogatós: tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát nagyobbrészt szarvasok és őzek képezik. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni. Magányos életmódot folytatnak, így a három hónapos puma hármas ikrek sem maradnak sokáig a Nyíregyházi Állatpark lakói.

„A puma hármas ikrek jelenleg három hónaposak, és másfél-két évig egy családban maradnak. Mivel a pumák természetüknél fogva magányosak, valószínű, hogy felnőttként más európai állatkertekbe kerülnek majd” – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett puma egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti. Érdekesség, hogy tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz tartozik.