Pünkösdöljön Nyíregyházán!
Pünkösdi királynőjárás, sok zene és néptánc valamint lámpakiállítás. Színes és izgalmas programokkal várja pünkösd hétfőn a látogatókat a Sóstói Múzeumfalu. A hangulatot többek között az Everdance, a Zűros Banda és az Ákom-Bákom Bábcsoport fokozza. Lehet majd mézet kóstolni és a gyerekeknek ötpróbázni is.

A pünkösdi király. Egy kifejezés, amit minden magyar ismer. Jókai az Egy magyar nábobban be is mutatja micsoda bravúr, szerencse, na meg virtus kellett ahhoz, hogy a kitüntető, de tiszavirág életű címet valaki elnyerhesse. A nádudvari csikóslegény Kis Miska történetét pedig Várkonyi Zoltán gyönyörűen vitte filmre. A pünkösdi királynéjárásról azonban már kevesen hallottak. Pedig nagy divat volt ez még a múlt század elején is Magyarországon. A lányok pünkösd hétfőjén kisebb csoportokat alkottak és házról-házra jártak a faluban. A legkisebb közül lett a pünkösdi királyné, őt magasba emelve járták végig a falu házait, és ahová betértek, énekeltek egyet, cserébe pedig ajándékokat kaptak.

- Úgy tartják, hogy minél magasabbra emelik ezt a kicsi lányt, akkor olyan magas lesz a kender, ez mindig termékenységvarázslás, és ehhez kapcsolódik a "mavagyonolásnak" a szokás is, hogy ezt a termékenységvarázslást követi egy "Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja..." című nóta, és azt itt a mi tájegységünkön, a Nyírségben emiatt a dalkezdés miatt hívják "mavagyonolásnak" – teszti hozzá Ugyan Attila, a Lókötő Együttes művészeti vezetője.

 

Királyné jár majd a Múzeumfaluban

 

Nyíregyházán minden éveben felelevenítik a legszebb pünkösdi hagyományokat. A Sóstói Múzeumfalu lenyűgöző kulisszái között néptáncosok idézik fel, hogyan ünnepelték egykor a szentlélek kiáradását. Az országszerte ismert Nyírség Táncegyüttes utánpótlás csapata, a Lókötők már javában próbál a pünkösdhétfői fellépésükre.

- Ez egy szerkesztett műsor lesz, az elején a már említett "mavagyonolást" láthatják a kedves nézők, utána pedig megérkeznek a fiúk, ahogy a kislányok maguk közül pünkösdi királynét választanak, úgy a fiúk is maguk közül pünkösdi királyt választanak, utána pedig van egy egy régi szokáson alapuló ilyen vicces jelenet, amit előad az egész együttes és után pedig a fiúk jól megtáncoltatják a lányokat – mondta el Ugyan Attila.

 

A jánkmajtisi portára menjenek!

 

A jánkmajtisi porta lesz a táncos bemutatók helyszíne. Pár hete még itt májusfát állítottak, pünkösdhétfőn a táncosok ezt le fogják bontani, vagy ahogy erre hívják, ki fogják táncolni.

- 11-kor a jánkmajtisi portán a Lókötő Táncegyütets mutatja be a pünkösdi királynéválasztás szokását, utána az Everdance mutatja be a műsorát délben, majd a Zűrös banda zenés programja kezdődik 14 órakor, utána pedig megválasztjuk a pünkösdi királyt délután – fogalmazott Lauber Éva, etnográfus.

 

Retro csillárkiállítás

 

Valódi retro hangulatú lámpabolt is megtekinthető pünkösdkor a Sóstói Múzeumfaluban.

- Egészen a tűzgyújtástól a mozgatható fényforráson, a fáklyán át a mögöttem látható a gyertyáról található egy tabló, illetve a petróleum olajvilágításon át egészen napjainkig jutunk el a világítás történetében, és a gyerekekre is gondolva egy kis interaktív részt is belecsempésztem – mesélte el Lauber Éva.

Virágzó akácok, zöldellő erdő közepébe tánccal, izgalmas múltidézéssel csábítja a Sóstói Múzeumfalu a pünkösdölőket. Aki kedvet kapott egy kis hagyományőrzéshez, annak meg kell céloznia Nyíregyházát!

Z. Pintye Zsolt