Puskás Tivadar harminckétszer öltözik át
Nem akármilyen ősbemutatóval indul a Móricz Zsigmond Színház idei évada; az öt színészre írt darabban összesen negyven szerepet játszanak el. A Sherlock Holmes – A sátán kutyája címû bûnügyi történet Szente Vajk rendezésében látható a nagyszínpadon. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 8-ai számában)

 A világ legismertebb nyomozóját Horváth Sebestyén Sándor, a segítõjét, dr. Watsont Illyés Ákos alakítja, az összes többi karaktert pedig Ullmann Mónika és Kuthy Patrícia váltott szereposztásban, illetve Rák Zoltán és Puskás Tivadar játssza.
– Én harminckétszer öltözöm át, Mónika és Patrícia huszonötször, Rák Zoltán pedig tizennyolcszor, úgyhogy lesz munka bõven – mesélte lapunknak Tivadar. – Pazar az elõadás látványvilága, egészen korszerû, amilyen itt még nem volt! Játszom a darabban többek között orvost, nõt, kisfiút, meleg portást... Van, amikor négy másodperc alatt kell tetõtõl talpig átváltoznom, ami úgy lehetséges, hogy miközben én állok, hárman öltöztetnek. Van, amikor három-négy réteg ruha van rajtam, s onnan „bontjuk vissza” a különbözõ jelmezeket. Ugyanezt teszik az „átváltozó” kollégáim is, s közben karaktereket is kell cserélnünk. Mindannyiunk számára igazi truváj lesz, iszonyatosan fárasztó, hiszen úgy kell dolgozni, mint a villám, ám ha jól sikerül, márpedig úgy lesz, akkor óriási siker, színházi bravúr várható!

TIZENÖT KARAKTERT ALAKÍT

Mint Puskás Tivadar lapunknak elmondta, Szente Vajk nagyon felkészült, hajszálpontosan ismeri a darabot mind a képi, mind a zenei világát tekintve, történeti és színészi szempontból egyaránt. Tivadart „gumiszínésznek” hívták régen, aki pillanatok alatt át tud változni, ezért már bíztak rá hasonló szerepet, például az Arany János Színházban, de ott kevesebbet kellett öltöznie. A Móricz Zsigmond Színház által 2002-ben bemutatott felejthetetlen Kék veréb címû darabban nyolc férfikaraktert játszott, de nem tizenötöt! (Az az elõadás Marlene Dietrich és Edith Piaf életérõl szólt.) Ráadásul most nemcsak a karakterek változnak, de a jelmezek is. Mindnyájuknak van azért egy „vezérszerepe”, amibe vissza-visszatérnek. Mivel váltott szereposztásban lesz a partnere Ullmann Mónika és Kuthy Patrícia, ezért a próba kissé még bonyolultabb volt, hiszen mindkettõjükkel el kell játszani ugyanazt.

DOLLY FÉRJÜL AKARJA VENNI

– Hamarosan kezdjük a Hello, Dolly! felújító próbáit – mondta el Tivadar. – Bérletszünetben adjuk elõ ezt a musicalt, amiben Horace Vandergeldert alakítom, egy idõsödõ, mogorva férfit, aki elvesztette a feleségét, ezért haragszik a világra, a nõkre, ám Dolly mindent elkövet, hogy férjnek megszerezzen, s én állok elébe! Horváth Margittal régi párost alkotunk, nagyszerû vele együtt dolgozni. Ezt követõen, október elejétõl kezdem rendezni a Mirr-Murr kalandjait, aminek november 3-án lesz a premierje.
Ezután már csak játszom a márciusban kezdõdõ próbákig, így lehetõségem lesz Pesten is szerepelni az egyik színházban, amirõl most tárgyalunk. Az évad végén Feydeau A hülyéje címû vígjátékában leszek az öreg ezredes. Többször láttam már az elõadást, például az Örkény Színházban Csuja Imrével, aki egy világszám! Jó lenne „elérni” azt a szintet!

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Fotó: Trifonov Éva és Janics Attila)