Rangos városi kitünetésket adtak át a közgyűlésen!

Ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése. A napirendi pontok előtt dr. Kovács Ferenc polgármester emlékérmet, díjakat, képzőművészeti ösztöndíjat és címzetes főorvosi címeket is átadott.  Bencs László Emlékérmet kapott Tatár Anikó. „Nyíregyháza Város Sportjáért” „Kovács „Bütyök” József - díj”-ban részesült Kovács Rita. „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” „Sztárek Ferenc - díj”-at kapott Szabó István tű. százados. Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója „Eisert Árpád díj”-ban.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere elismerése és megbecsülése jeléül Bencs László Emlékérmet Tatár Anikó részére adományozta

Tatár Anikó 1995-ben végzett a szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, mint turisztikai közgazdász. 2002-ben a Miskolci Egyetem okleveles közgazdász végzettséget szerzett, 2005-től teljeskörű minőségirányítási szakértő oklevéllel rendelkezik. Tanulmányai befejezését követően mindig is a turizmus területén látta el feladatait: először utazási irodában, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatnál dolgozott turisztikai referensként. 1999-től –immár 25 éve– először a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tourinform, később a nyíregyházi Tourinform Sóstógyógyfürdő vezetője. 2012-től a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. csapatát erősíti, mint front office menedzser.

Képzett és tapasztalt turisztikai szakember, feladatai közé tartozik a TDM szervezethez és a desztinációhoz kapcsolódó stratégiai, tervezési-kutatási, fejlesztési, pályázati, valamint marketing- és látogatómenedzsment feladatok szervezése, lebonyolítása. Vezetése alatt a sóstógyógyfürdői Tourinform iroda évek óta kiváló eredményt ér el az országos minősítés során. Szívügye a bokortanyák-, valamint a helyi termékek bekapcsolása a turizmusba. Anikó széleskörű szakmai tudással rendelkező, elhivatott és tapasztalt turisztikai szakember. Kiemelkedő munkájával hozzájárul Nyíregyháza turisztikai fejlődéséhez és a város turisztikai népszerűségének növeléséhez. Magas színvonalú szakmai munkájáért méltán érdemelte ki a kitüntetést Tatár Anikó.

 

A Közgyűlés a „Nyíregyháza Város Sportjáért” „Kovács „Bütyök” József - díj”-at adományozta Kovács Rita részére

Kovács Rita Európa bajnok magyar hosszútávúszó, aki mögött bámulatos pályafutás áll. Juniorként a legjelentősebb eredményének egy Európa-bajnoki bronzérem számított. 1985-ben 800 méteres gyorsúszásban, majd a nyílt vízi úszás térhódítását követően a hosszútávokon kezdett el versenyezni. 16 szoros Világ Kupa győztes.

Ő volt az első magyar női úszó, aki érmet szerzett nyílt vízi világbajnokságon. Kétszeres Európa bajnok, és az egyetlen magyar úszó, aki Európa-bajnokságon dobogóra állt, miután gyermeket szült.

Többször volt a megye legjobb sportolója.

15 országban, 36 versenyen 23 dobogós helyezést ért el.  Ezüstérmet nyert 1994-ben a 25 km-es világbajnokságon Olaszországban. Három érmet nyert Európa-bajnokságokon: aranyat 1997-ben 25 km-en, ezüstöt 2006-ban 10 km-en és bronzot 1991-ben 25 km-en. Győzött EB-n 5 km-en is. A perthi világbajnokságon 4. helyen végzett.

Rita az 1996-os atlantai Olimpián 800 méteres gyorsúszásban úszott. Egyike volt azon kevés úszónak, aki 1960 és 2023 között egyszerre versenyzett olimpián medencében és nyílt vízen is. Edzőként Risztov Éva mestere volt, aki aranyérmet szerzett a 2012-es londoni olimpián. Jelenleg a Nyíregyházi Sportcentrum trénere.

Életútja, kiváló szakmai teljesítménye és páratlan edzői tevékenysége miatt méltán érdemelte ki Kovács Rita az elismerést.

 

A Közgyűlés a „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” „Sztárek Ferenc - díj”-at adományozza Szabó István tű. százados részére. 

 

Szabó István tűzoltó százados már 20 éve végzi felelősségteljesen Nyíregyháza és térsége tűzvédelmével; az itt élő lakosság magas szintű biztonságának megteremtésével kapcsolatos feladatait, Szakmai tudását rendszeresen fejlesztette, kereste a szakmai fejlődés minden lehetőségét.

Az eltelt szolgálati idő alatt több jelentős tűzeset, természeti katasztrófa helyszínén vett részt hősiesen végrehajtóként, a bajba jutott emberek mentésében, a kialakult helyzet felszámolásában. Rendkívüli helytállást tanúsított a 2009-es vármegyénket ért jégverésnél és a 2021.08.01-jén ért pusztító viharnál. Közreműködött 2008-ban a Nyíregyházi Egyetem kémia szertárában keletkezett tűz felszámolásában is.

Ismereteit folyamatosan gyarapítva, a ranglétrát megjárva érte el a szolgálatparancsnoki beosztást, amely alárendeltségéhez közvetlen 30 ember tartozik. A szolgálat szervezésével, a képzések, a gyakorlatok és a napirend szerinti feladatok irányításával gördülékennyé teszi a folyamatos készenlét ellátását. Fegyelmezett, asszertív magatartásával a szükséges konfliktusokat felvállalja, azonban beosztottjait empátiával kezelve minden körülmények között áll ki értük.  Rugalmassága, helyzetfelismerő és jó problémamegoldó képessége kiváló tűzoltó vezetővé teszi.

Nyíregyháza lakosságának közbiztonsága érdekében hosszabb időn át végzett áldozatkész és felelősségteljes hivatásos tűzoltói területen végzett tevékenységéért méltán érdemelte ki a kitüntetést Szabó István tű. százados.

Szabó István egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az átadáson, így Gerebenics Károly tűzoltó ezredes veát a kitüntetést.

Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója „Eisert Árpád díj” a város lakosságának gyógyításában kifejtett odaadó, kiemelkedő munkát végző személyeknek adományozható. Ebben az évben Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése a kitüntetést Dr. Noviczki Miklós és Mezei Józsefné részére adományozta.

 

Dr. Noviczki Miklós Nyíregyházán született és a mai napig itt él. Orvosi tanulmányait a Debreceni orvostudományi Egyetemen végezte. 2001-ben diplomázott. Diploma után édesapja példáját követve a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kezdett el dolgozni. A rezidensi évek alatt a traumatológiai és az ortopédiai osztályon végezte munkáját és ez a tudomány maradt orvosi érdeklődésének tárgy a mai napig. Praxisa során számos felnőtkorú betegen segített, visszaadva ezáltal azt az életminőséget, amely egy egészséges embert jellemez, a mozgás szabadságát. Mindig közvetlen, türelmes és nem utolsó sorban humoros. Közérthetően tájékoztat a betegségről és a várható beavatkozásokról. Betegeivel mindig megtalálja a közös hangot. Állapotukat a műtétek után is nyomon követi, hogy szakmai tanácsaival tovább segítse a gyógyulás folyamatát. Jelenleg a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórház adjunktusa az Ortopédiai Osztályon. Az elhivatott gyógyító munkát, az ortopédiát magas szinten művelő, magát folyamatosan képző szakember. Fontosnak tartja, hogy állandóan lépést tartson a szakma fejlődésével. Folyamatosan arra törekszik, hogy az igen összetett és bonyolult ortopédiai műtétek a beteg számára a lejobb eredménnyel járjanak. Hivatásában kiemelkedően fontos az empátia, a betegközpontúság, hiszen a beteggel közös cél, hogy páciensei gyógyultan és elégedetten távozzanak a kórházból.

Munkája iránti elkötelezettsége, elhivatottsága, kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként kérem vegye át a kitüntetést.

Mezei Józsefné 1984-ben végezte el az egészségügyi szakiskolát, majd ezt követően a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Sebészeti Osztályán kezdett el dolgozni. 2 év múlva került az Ortopédiai Osztályra, ahol a mai napig is ápolóként dolgozik. Munka mellett leérettségizett, s folyamatosan képezte magát. Felnőtt szakápoló végzettséget is szerzett. Közel 40 éves szakmai életútja során munkáját mindig nagy körültekintéssel végezte, végzi a mai napig. Kötelességtudó, megbízható, a betegek érdekeit mindig szem előtt tartó, empatikus ápoló.

Segítőkész, számára nincs megoldhatatlan feladat, nincs olyan, hogy lehetetlen. Munkáját a szakma és a betegek iránti alázat, igényesség, határozottság, korrekt munkavégzés jellemzi. Hivatástudatával, szakmai igényességével, a betegek iránti empátiájával kiérdemelte a nyíregyháziak tiszteletét és szeretetét. A szakma iránt érzett elkötelezettsége és odaadása példaként szolgálhat minden egészségügyi dolgozó számára. 

A közel 40 éven át tartó fáradhatatlan, áldozatos munkája elismeréseként kérem, vegye át a kitüntetést.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere elismerése és megbecsülése jeléül Képzőművészeti Ösztöndíjban részesítette Szolanics Elvira népi iparművészt, keramikust.

 

Szolanics Elvira Nyíregyházán született, itt végezte iskolai tanulmányait és a mai napig városunkban is dolgozik.

A Műemlékvédelmi Felügyelőségnél került kapcsolatba hagyományainkkal, a régmúlt emlékeivel. Elvégezte a fazekas iskolát, volt művészeti ösztöndíjas Angliában, majd angol nyelvtanári diplomát szerzett.

Most már közel 30 éve – saját műhelyében – a kerámia készítés és oktatás élete legfontosabb része. Szakmai táborokat szervez, szakköri foglalkozásokat tart. Tagja a Magyar Alkotók Országos Egyesületének. Tagja, illetve alelnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesületnek. Számos hazai és külföldi kiállításon és pályázaton vesz részt.

Magas színvonalú szakmai munkájáért méltán érdemelte ki a képzőművészeti ösztöndíjat Szolanics Elvira.

 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere elismerése és megbecsülése jeléül Képzőművészeti Ösztöndíjban részesíti Németh Erika szobrászművészt, kurátort, művészeti szakgimnáziumi szaktanárt is.

 

Németh Erika egyéb elfoglaltsága miatt nem tud jelen lenni a közgyűlésen, de a távolból is szívből gratuláltak neki.

 

Hárman kaptak Címzetes Főorvosi címet

 

Dr. Szerdahelyi Zita fogszakorvos a Debreceni Egyetem befejezését követően 2004-ben Nyíregyházán kezdett praktizálni, immár 20 éve. Először Örökösföldön Dr. Varga Katalin fogorvos rezidenseként, majd 2019-től önállóan, a 22. számú fogorvosi körzetben. Munkáját magas szakmai színvonalon, a szakma szabályainak figyelembevételével és a protokollok maximális betartásával végzi. A magas színvonalú ellátás érdekében folyamatosan képzi magát, 2007-ben Konzerváló fogászat és Fogpótlástan szakvizsgát tett. Fogorvosi asszisztensével nagyon jó munkakapcsolatot alakított ki, aki segíti őt munkájában. A páciensei bizalommal fordulnak hozzá, kedvessége, türelmessége, alapossága, precíz és fájdalommentes gyógyító munkája miatt.

Dr. Puskás András fog és szájbetegségek szakorvosa pályafutása 2002 -es kezdetétől fogva, több mint 20 éve az alapellátásban elkötelezetten szolgálja pácienseit a 21. számú fogorvosi körzetben. Munkája során számtalan betegnek nyújtott fájdalommentes kezelést és szakszerű tanácsot, hozzájárulva a város lakosságának egészséges mosolyához és általános jóllétéhez. Az elmúlt évek alatt nem csak a legmodernebb fogorvosi technikákat és eszközöket alkalmazta, hanem folyamatosan képezte magát, hogy mindig a legkorszerűbb ellátást nyújthassa betegeinek. 2002-ben Fog- és szájbetegségek, 2010-ben Konzerváló fogászat és Fogpótlástan szakvizsgát tett. Szakmai tudása mellett emberségessége és türelme is példamutató. Az ő elkötelezettsége és kitartása nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a nyíregyházi lakosok bizalommal fordulhassanak az alapellátás felé.

Dr. Gutlébeth Linda fog és szájbetegségek szakorvosa az orvosi diploma megszerzését követően, 2001-ben kezdte meg fogorvosi tevékenységét Nyíregyházán az 5. számú fogorvosi körzetben. A több mint 20 éves fogorvosi praktizálására, az alaposság, a maximalizmus és a szakértelem a jellemző. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, 2003-ban Fog- és szájbetegségek, 2007-ben Konzerváló fogászat és Fogpótlástan szakvizsgán tett tanúbizonyságot a tudásáról. A körzetébe tartozó ellátottak gyógyítását 2021. évtől a helyi önkormányzat által felújított és fenntartott Csillag utcai modern rendelőben végzi. Az asszisztenciájával kialakított jó kapcsolata segíti a körzetébe tartozó betegek ellátásában. Az őt felkereső páciensei kedvelik kedvessége, nyugodtsága, szakmai precizitása miatt.