Rátz Tanár Úr díj – Sarka Lajost, az Eötvös gyakorló iskola kémiatanárát jutalmazták

Az idei évben 21. alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat azon általános és középiskolában oktató pedagógusoknak, akik matematika-, fizika-, kémia- vagy biológiaoktatás területén kimagasló teljesítményt nyújtanak a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban. A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett díjátadón nyolc tanár vehette át az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Rátz Lászlóról elnevezett díját. Az idei évben a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kémia szakos tanára, Sarka Lajos munkásságát is elismerték. Ő is Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült, melyet az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon által létrehozott alapítvány kuratóriuma ítél oda minden évben.

Ki tudja, talán az ütős kísérletek is a pályára, a természettudományos tárgyak felé irányíthatják a diákokat. Baktalórántházi természetközeli élményei, majd tanárai példája, a matematika- és kémiaórák sikere miatt választotta hivatását Sarka Lajos.

„Környező világunk különböző anyagokból épül fel, nagyon sok reakció játszódik le körülöttünk. Fizikai, biológiai, kémiai változások. Ezek ismerete fontos, hogy eligazodjunk közöttük. Sok folyamatot végzünk akár a konyhában vagy a kiskertben, amely folyamatok befolyásolhatják az életünket, ezért fontos, hogy ismerjék ezeket a tanítványaink. Próbálunk kísérleteket végezni és végeztetni a gyerekekkel. Én arra törekszem, hogy amit lehet itt, az iskolában, a kémiateremben elvégezzünk, vagy ha lehet, elviszem őket olyan környezetbe, ahol komolyabb kísérleteket is láthatnak. Pl. az egyetemre is át tudunk menni, ott komolyabb laborok vannak, illetve az elmúlt években sikerült létrehozni a városban egy élménycentrumot, és ott is nagyon jó kísérleteket lehet végezni és végeztetni a gyerekekkel” – nyilatkozta a kitüntetett, Sarka Lajos, az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium kémiatanára.

Sarka Lajos 2011 óta a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára, az iskola természettudományos munkaközösségének aktív és megbecsült tagja. Szakmai munkáját kiemelkedő színvonalon végzi, óráit precizitás, változatos tanítási módszerek alkalmazása, és jó hangulat jellemzi. Szívügye a kémia megszerettetése, népszerűsítése, emellett iskolai és iskolán kívüli rendezvények szervezésében is aktívan részt vesz, illetve kimagasló minőségű tehetséggondozó munkája is jelentős. Tanítványai OKTV és egyéb versenyeken való szereplésükkel, egyetemi felvételükkel bizonyították kiemelkedő szakmai munkáját.

1981 óta a TIT Jurányi Lajos Egyesület tagja, számos ismeretterjesztő előadást tartott. Szakfelügyelőként, majd megyei kémia szaktanácsadóként kiemelt feladatának tekintette a kollégák rendszeres tájékoztatását, és a tehetséggondozás megszervezését. 2015-16-ban számos gimnáziumi kémia tankönyv szakmai szakértői feladatával bízták meg.

Főiskolai docensként a kémia módszertan oktatása volt a fő feladata – írja a díjazottról laudátora.

„A díjátadó ünnepség az akadémián volt. Ugye oda bemenni is már nagyszerű élmény. A díszteremben volt, ünnepélyes keretek között, és nagyon megható a tudósok, illetve a kollegák között lenni, akik sikeresen dolgoztak az elmúlt években, rengeteg tehetséges gyereket neveltek, és közöttük szerepelni, előttük beszélni – még ha néhány mondatot is – nagyon komoly élmény” – vélekedett Sarka Lajos, Rátz Lászlóról, a Fasori Gimnázium tanáráról elnevezett életműdíj kitüntetettje.

1987 óta 31 alkalommal szervezte meg a „Kémia-fizika szaktábort”, aminek keretében alkalmanként 20-40 általános, illetve középiskolai tanuló hallgatott előadásokat főiskolai oktatóktól és végzett laboratóriumi gyakorlatokat a vezetésükkel. A foglalkozásokon előadóként és gyakorlatvezetőként maga is részt vett. A „Kutatók éjszakája” keretében minden évben kísérleti bemutatót tart, előadásait alkalmanként több százan kísérik figyelemmel. A tanár kollégák számára szervezett továbbképzések, a „Kémiatanárok Országos Konferenciája” aktív résztvevője.