Relikviák címmel nyílt kiállítás a Nyíregyházi Törvényszéken

Egyedülálló és rendhagyó kiállítás-sorozatnak ad otthont a Nyíregyházi Törvényszék a Kelet-Magyarország megyei napilappal együttműködve.  

Az ítélkezéshez kötődő tárgyi emlékeket és a megye bíróságainak múltját bemutató tárlat megnyitóján, 2019. október 17-én az Országos Bírósági Hivatal Elnökének köszöntőjét Bagossyné dr. Körtvélyesy Mária, a bíróságtörténeti kutatások országos koordinátora tolmácsolta az esemény résztvevői számára. Kiemelte többek között, hogy a visszatekintés révén megismerhetjük a magyar igazságszolgáltatás ezredéves hagyományait, és történeti múltunk tapasztalataival felvértezve, a tanulságokat levonva haladhatunk tovább hivatásunk útján.

Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője utalt a törvényszék és a megyei napilap kiváló kapcsolatára.  Megtiszteltetésként értékelte, hogy a napilap bekapcsolódhatott a kiállításba, mely tisztelgés egy roppant nehéz, de nagyszerű hivatás előtt. 

dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke elmondta, hogy az Országos Bírósági Hivatal Értékmegőrző Programjába illeszkedő kiállításon látható relikviák a múltunk darabjai.  A tárgyak felidézik azt, hogy nem csupán egy hivatást gyakorlunk, hanem a jelent éljük, amely egyszer az emlékezés része lesz.

A törvényszék földszintjén és második emeletén október 29-ig láthatók a relikviák és a tablók, amelyeket a nagyközönség is megtekinthet. A vándorkiállítás a vidéki bíróságokon, Fehérgyarmaton, Mátészalkán, Nyírbátorban, Vásárosnaményban és Kisvárdán is látható lesz a közeljövőben.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék