Rendezvényekben gazdag időszak következik ünneppel, fesztiválokkal, versennyel
Rendezvényekben gazdag időszak következik ünneppel, fesztiválokkal, versennyel

Bár az elmúlt időszakban szerteágazóan beharangoztuk a következő időszak rendezvényeit, célszerűnek tartottuk, hogy röviden összefoglalva is közreadjuk a legfontosabb tudnivalókat az előttünk álló napok programjairól. További részletek az e heti (kivételesen csütörtökön megjelenő) és az előző Nyíregyházi Naplókban, valamint itt, a nyiregyhaza.hu városi webportálon olvashatók.

Folk Fél Hét

A Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált idén a pandémiás korlátozások miatt „felváltó” Folk Fél Hét programját is bemutattuk, mely ma, azaz szerdán indul, a második napján, csütörtök este Boban Markovic koncertezik a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. A pénteki, harmadik nap pedig már összekapcsolódik az augusztus 20-i, önkormányzati ünnepséggel.

Ünnep a szabadtérin

A városi rendezvénynek – csakúgy, mint tavaly – idén is a szabadtéri ad otthont, 17.30-as kezdettel, melynek lényegi része az ünnepi megemlékezés, a kenyérszentelés és a díjátadások, valamint a verbunk, hiszen a napokban még zajlott a rekordkísérlet. Az este nyolcas záróprodukciót 22.15-kor követi majd a tűzijáték, de már a főtéren.

Augusztus 20. a skanzenben, kiscipóosztással

S napközben a Sóstói Múzeumfaluban is sorjáznak az ünnepi programok. Az új kenyér ünnepén felelevenítik a hagyományokat: beindítják a matolcsi szárazmalmot, és felvonul az „In Ferro Veritas” középkori hagyományőrző csoport, akik egész napos bemutatóval várják a látogatókat az Árpád-kori faluban. Kihirdetik a „Gazdaasszony vagy gazda kovászos kenyere” elnevezésű verseny győztesét, a gyermekeket pedig a Burattinó Bábszínház előadása és a kenyér élettörténetét bemutató interaktív játék várja, de lesz körhinta és népi játszóudvar is.  A program részeként, a hagyományoknak megfelelően a faluközpontban hálaadó református istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Az istentiszteletet az új kenyér megáldása és kóstolója követi. Megnyílik a múzeumfalu új időszaki kiállítása is „Varotam ez keszkenöt jo szivel – A beregi keresztszemes hímzés” címmel. A látogatók kézműveskedhetnek is: lehetőség lesz szövésre, gyertyamártásra, nemezelésre, bőrözésre, illatzsák és szalmadísz készítésére, fazekaskodásra, vagy akár gyógyteakóstolásra is. A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják, hogyan dolgozik a kovács, a mézeskalács-készítő, a kádár, és hogy hogyan zajlott a nagymosás. A múzeumfalu vendégei lesznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai, akik a nap során több száz kiscipót fognak kiosztani a Magyarok Kenyere adományozói program keretében mindazoknak, akik a kenyér útját végigjárják.

Zsindelyes ingyenes busszal, nagy parkolóval

A szombat egy hagyományteremtő rendezvény jegyében zajlik, szintén a skanzenben: Nyíregyházán éled újjá a Zsindelyes fesztiválja, összművészeti jelleggel. Jó tudni, hogy ingyenes buszjárat indul a program helyszínére, melynek útvonala a következő. A Vasútállomásról indulnak a járatok a Kelet Áruház, a Kossuth u. 9., a Sóstói úti kórház érintésével, a végállomás a Krúdy Vigadó. Az autóbuszok természetesen visszafelé is közlekednek, kivéve az első, reggel fél tízes járatot. Az első ugyanis 9:30-kor indul a Vasútállomásról, a többi időpontja: 11:30, 14:30, 17:30, 19:30. És azok részére, akik végignézték az EDDA Művek nagykoncertjét, az utolsó 22:30-kor a Krúdy Vigadó elől indul vissza. Ha valaki mégis gépjárműre szavaz, annak augusztus 21-én (is) célszerű a múzeumfalu nagy (hátsó) parkolóját használni, ahol aznap szakavatott személyzet fogja a parkoltatást segíteni. A rendezvény miatt szombaton a Sóstói Múzeumfalunál a Skanzen utcát teljesen egyirányúsítják, így csak a Sóstói út felől, a Krúdy Vigadónál balra fordulva lehet majd haladni a helyszín felé, félkörben a Hunguest Hotelig, ezáltal zavartalanul visszafordulhatnak a Sóstói útra. A fesztivál védettségi kártya nélkül is látogatható.

Kerékpárverseny

Az ünnepi hétvégén még egy rangos kerékpárversenyt is rendeznek Nyíregyházán (One Belt One Road Hungary Nemzetek Kupája UCI Ifjúsági Világkupa). Az ezzel járó átmeneti útlezárásokat múlt héten jelentettük meg a Naplóban, de webportálunkon is olvasható.

Jövő péntektől: VIDOR

Jövő pénteken pedig már indul a VIDOR Fesztivál, a tavalyihoz képest – mivel a pandémiás szabályozás lehetővé teszi – még több tartalommal, főtéri nagykoncertekkel. Erről szintén aprólékosan beszámol(t)unk, de a legtöbb információ a vidor.eu oldalon található.

Ezzel nincs vége...

Szeptemberben a programkavalkád folytatódik, de ezek részleteiről a Napló következő számaiban írunk.

 

Kapcsolódó cikkek: