Rendőr- és Tűzoltónapot tartottak a Kossuth téren
Fotó: Szarka Lajos

Marihuánát talált egy rendőrkutya a Kossuth téren. Ezt a pillanatot is imitálta a vármegyei rendőr-főkapitányság Bűnügyi-technikai Osztály rendőr munkakutyás bemutatója a Rendőr- és Tűzoltónapon. Az érdeklődők további látványos és izgalmas bemutatókat láthattak, ezen kívül a részt vevő rendészeti szervek valamennyi technikai eszközeit, gépjárműveit nézhették meg közelebbről.

 

A vármegyei Rendőr- és Tűzoltónap a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport színvonalas előadásával kezdődött. Bemutatkoztak a Tűzmanók, akik a tűzoltóhivatás után érdeklődő óvodai nagycsoportos fiúk és lányok. Egy lóvontatású fecskendő kicsinyített mását húzták be a főtérre, majd egy kis házban keletkezett tüzet oltottak el. Ezt követően rendőrkutyákat láthattunk, amint robbanóanyagot, valamint kábítószert keresnek, és találnak. A kutyák még egy bűnözőt játszó rendőrt is elfogtak, aki menekülő, valamint agresszív magatartást is imitált. Később műszaki mentést és baleseti helyszínelést mutattak be közösen a rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai, valamint a katasztrófavédelem tűzoltói. Végül a Jonatán egység szituációs bemutatóját nézhették meg a Kossuth téren. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen szervezte az eseményt.

Közös munka

„A két szervezetet a munka összeköti, de nemcsak a munka, hanem a barátság, fegyverbarátság is. De a munka mindenképpen. Hiszen nagyon sok esetben a rendőr érkezik ki először a helyszínre, de be kell avatkozni a tűzoltóknak, már mögöttünk is vannak közvetlenül. Persze van, amikor ez pont fordítva történik. Közösen dolgozunk a Tevékenységirányítási Központban, ahol a közös riasztási rendszerben egyszerre tudunk reagálni, egyszerre tudunk mozdulni” mondta Farkas József rendőrfőkapitány.

A bemutatkozás nagyon fontos a rendészeti szerveknek. Ezáltal a lakosság belepillanthat a rendőrség és a katasztrófavédelem munkájába, de ők is számos információt adhatnak át, melyek a balesetek, bűnesetek megelőzéséhez is hozzájárulhatnak.

Sárkányölő Szent György, valamint Szent Flórián, a két rendészeti szerv védőszentjeinek napjai egymáshoz közel vannak, ez is indokolta, hogy a programot közösen tartsák. Egymás mellett álltak a tűzoltók és a rendőrök, mely szimbolizálja a mindennapokban való együttműködést is.

A mindennapok hősei

„Azt gondolom valóban, hogyha a mindennapok hőseiről beszélünk, akkor a rendőröket és a tűzoltókat az elsők között kell megemlítenünk. Hiszen ők azok, akik először érnek oda, ha baj van. Értünk dolgoznak mindennap, sokszor életeket is mentve. Ez a mai program betekintést enged az egyenruhások munkájába, nyilván ez a bemutatókon keresztül szórakozást is jelent, de alkalmat ad arra, hogy elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki” – hangsúlyozta a megnyitón dr. Kovács Ferenc.

A polgármester fontosnak tartja kiemelni, hogy a márciusi közgyűlésen tartott rendőrségi és katasztrófavédelmi beszámolók kimutatták, hogy az ország 25 megyei jogú városa közül Nyíregyháza mindkét szervezete a 6. legjobb teljesítményt érte el. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal szoros együttműködésben dolgozik a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel. A Rendőr- és Tűzoltónapon a szervek technikai eszközeit, gépjárműveit, statikus bemutatóit is megtekinthették a látogatók. Emellett információs és toborzóstandok is várták az érdeklődőket. A vállalkozó kedvű felnőttek és gyerekek pedig ügyességi pályákon, feladatokban is kipróbálhatták magukat.

Kapcsolódó galéria

Rendvédelmi nap 2023