Rendőrségi razzia – A passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik az utakon

Az ország egész területén, így Nyíregyházán is razziát tart a rendőrség szeptember 16-a és 22-e között, ezúttal a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik. Ez nem csak az autósokat, a motorosokat is érinti. A biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer és a bukósisak használatát is kiemelten figyeli a hatóság a következő napokban.

Egymás után állították félre az autókat hétfő délután a Sóstói úton. A rendőrség a következő napokban több helyszínen is megjelenik majd mind városi, mind vármegyei és országos szinten is. Ezúttal a ROADPOL, vagyis az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport éves ellenőrzési terve alapján a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik az egyenruhások.

Rossz statisztikák

Sajnos a baleseti statisztikák azt mutatják, hogy nagyon sokan vagy egyáltalán nem, vagy pedig nem rendeltetésszerűen használják a biztonsági övet és a sérülések kimenetelében ennek bizony nagy szerepe van” – nyilatkozta Morvai Szabolcs, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály megbízott vezetője.

Az elmúlt napok időjárása miatt bár kevés motoros volt az utakon, de természetesen őket is érinti még a héten a rendőrségi akció, az ő esetükben a bukósisakok rendeltetésszerű használatát ellenőrzi a rendőrség.

Magasabb a bírság összege

Legutóbb idén márciusban volt ehhez hasonló ellenőrzés, akkor is volt olyan autós, akinek a kamerák előtt szabtak ki bírságot és hétfő délután is volt olyan személy, aki forgatás közben vehette át a csekkét. Ez a sofőr azonban már magasabb bírságot kapott, mint a márciusi érintett.

Az idei év augusztusától emelkedtek a közigazgatási bírságtételek, ennek megfelelően biztonsági öv használatának elmulasztásáért lakott területen belül 20 ezer forint, lakott területen kívül 30 ezer, autópályán pedig 40 ezer forint közigazgatási bírságra kell számítani” – mondta Morvai Szabolcs.

A rutin ellenőrzés során a hatóság a passzív biztonsági eszközök használata mellett ellenőrzi a személyi okmányokat, valamint a csomagtartókat is.

Életet is menthet az öv

A rendőrség korábban egy plüssfigura segítségével mutatta be ezen a videón, hogy milyen fontos a gyermekülés helyes használata. Az öv szinte mozdulatlanul tartja a figurát egy nagyobb fékezés esetén, ezzel is bizonyítva, hogy életmentő szerepe is lehet az autókban a biztonsági rendszerek megfelelő használatának. A biztonsági öv használatával minden utas számára csökkenthető a sérülés foka is, ez balesettől függetlenül minden esetben igaz. A közösségi oldalakon hamar híre megy a rendőrségi ellenőrzéseknek, de egy ilyen meghirdetett akció során ez nem okoz problémát.

A rendőrség ezt az ellenőrzéssorozatot minden esetben közzéteszi, nyilvánosságra hozza, így bárki hozzáférhet ahhoz, hogy hol kell rendőri ellenőrzésre számítani. Nyilván a közösségi médiában hamar megjelennek ezek a bejegyzések, cikkek, de ez semmi problémát nem okoz az ellenőrzésben részünkre” – tette hozzá Morvai Szabolcs.

A mostani ROADPOL Seatbelt ellenőrzés a hét végéig tart. A rendőrség egy korábbi akciója után közzétett országos adatok alapján egy hét alatt több mint hétezren nem kapcsolták be a biztonsági övet, 130 esetben nem használták a gyermekbiztonsági rendszert és 20 motoros bukósisak nélkül közlekedett.