Restaurálják az oroszlánokat

 

Az első megállapodást az I. Nyíregyházi Lions Klub soros elnökével, Demarcsek Györggyel írta alá Rémiás Tibor. Az oroszlánok a múzeum előtt helyet foglaló egyik sérült lábú sörényes restaurálását vállalták.

– Először meg kell találnunk azt az embert, aki fából elkészíti a mintát – nyilatkozta a klub elnöke. – Az már megvan, aki ki fogja önteni, aztán ezt a kettőt egy szintbe kell hozni, összecsiszolni, hogy körülbelül hasonló vagy ugyanolyan legyen. Közben kiderült, hogy vasból készült ez, és nem bronz. Mágneses szobor, mely a Lions klubot is idevonzotta. Ha már lions -ök vagyunk, újítsuk fel ezt az oroszlánt, restauráljuk.

 

További adományok a jótékonysági bálon

 

A Lions Klub további ötleteket vár a Múzeumtól. A karitatív feladatokat így közösen egészítik majd ki kulturális tartalmú múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékkal, vagy csak egy emberi módon lebonyolított találkozással az Idősek Otthonában vagy az Anyaotthonban. A Lions Klub a november 10-re szervezett jótékonysági bálon gyűjt adományokat további események megvalósításához.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos


A múzeum igazgatója – aki maga is tagja a Miskolci Lions klubnak – már kész tervekkel érkezett a megállapodás aláírására. – Már az adventi időszakra is szervezünk közös programokat, közös megjelenéseket, de a keretszerződés mellett konkrét programok is vannak. Január, február és április környékére egy egészségnap, a Lions Nap, és különböző szeretetotthonokban való múzeumpedagógiai megjelenésünkkel is próbáljuk erősíteni ezt a kapcsolatot – sorolta a lehetőségeket dr. Rémiás Tibor.

 

Pecsét került egy szobor ajándékozó levelére is az intézményben

 

Virgilius Moldovan román származású, Bécsben élő, nemzetközi hírű szobrászművész tavaszi nyíregyházi kiállítása az első magyarországi bemutatkozása volt. Provokatív, hatalmas méretű figuráit többnyire fémvázra készítette műgyantából, üvegszállal és szilikonnal erősítette. Az akkori tárlaton is bemutatott Florance című munkája Firenzére utal, és egy Michelangelo rajz nyomán született. Kifejezi a reneszánsz művészet és tudomány erejét. Nos, ezt a portrét ajándékozta a szobrász a Jósa András Múzeumnak, mely a közeljövőben megtekinthető az épület aulájában.

– A szobrásznak jóval kevesebb ideje és lehetősége van arra, hogy közvetlenül hasson – fogalmazott Virgilius Moldovan. Míg a zene és az irodalom esetében van idő emészteni a művet, addig a szobrászatnak, a festészetnek azonnal kell hatnia. Ezért választ olyan témát, olyan merész formavilágot, olyan anyagokat, amivel közvetlenül eléri a látogatót. Szándékosan megmozgatja a szemlélő hormonjait, így lesz skandallum az erős impresszió.

A Jósa András Múzeum következő eseményének meghívója november 30-ra szól. 18 és 22 óra között a képzőművészet, az irodalom és a zene hármas csemegéjét kínálják a látogatóknak e lámpafényes esten interaktív és nyomozós játékok keretében.


Matyasovszki Edit