Richter Egészségváros – Több mint 19 millió forint adományt kapott a kórház
Fotók: Szarka Lajos

Sikerrel zárult a szombati Richter Egészségváros, több mint 19 millió forint adományt gyűjtött össze a lakosság és a gyógyszeripari vállalat a Jósa András Tagkórház számára. Ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt az érdeklődők, minden aktivitással 500 forinttal járultak hozzá az egészségügyi intézmény terveihez. Az összeget árnyékolástechnikai beruházásra fordítja a nyíregyházi tagkórház.

Sokan gyülekeztek a Búza téren szombat délelőtt, innen indult 9 órakor az Egészségséta, amellyel máris elkezdődhetett az adománygyűjtés a Jósa András Tagkórház számára. A nem mindennapi élményhez hozzájárult a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és a Majorette Csoport is, akik a jó hangulatot és a ritmust is biztosították annak a több mint hétszáz résztvevőnek, akik közösen sétáltak át a Búza térről a Kossuth téri színpadig. Szombaton minden az egészségről, a betegségek megelőzésének fontosságáról, így a szűrővizsgálatokról és a mozgásról szólt Nyíregyházán.

Az alapellátáson túl

A reggeli megnyitón Jászai Menyhért önkormányzati képviselő azt hangsúlyozta, a városvezetés feladata az egészségügyi alapellátás biztosítása az itt élők számára, ezt kiemelt ügyként kezeli az önkormányzat.

Minden szaklétszám fel van töltve Nyíregyházán, a különböző intézmények felújítása folyamatos az alapellátásban. Most indítottuk el szeptemberben a következő egészségügyi támogató alapunkat, amely vissza nem térítendő támogatást biztosít a háziorvosi praxisoknak. Mi mindent megteszünk az alapfeladat végrehajtása érdekében, de nem állunk meg itt, hiszen számtalan nem kötelező feladatot is vállalunk. Gondoljunk csak a Mozdulj Nyíregyházára, amelyhez egyre többször csatolunk szűrési programokat, volt olyan Fitt Város rendezvény, ahol 21 fajta ingyenes szűrővizsgálatot biztosítottunk”

– hangsúlyozta a képviselő.

Mindez azt szolgálja, hogy minden nyíregyházi egészségesen éljen, ehhez azonban szükség van a lakosság aktivitására, tette hozzá Jászai Menyhért.

A részvétellel segítették az adománygyűjtést

Az aktív részvétel kiemelten fontos volt szombaton, ugyanis a programokon és szűréseken résztvevők már a megjelenésükkel támogatták a Jósa András Tagkórházat. Egy-egy aktivitás 500 forintot jelentett a Richter Gedeon által felajánlott három és fél millió forint mellé. Egyes felmérések szerint a magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet érinti Magyarországon. A felismeréshez és a kezeléshez elengedhetetlen az értékek ellenőrzése, többek között erre is lehetőség nyílt szombaton. Egészségügyi tanácsadások, érdekes beszélgetések és számtalan vizsgálat között válogathattak a résztvevők.

Határozottan érdekelne az érszűkület-vizsgálat, de lehet egy asztmavizsgálaton is részt veszek még a nap folyamán, de egyáltalán egy kis mozgás is jólesik, közösségben lenni”.

Most, hogy már egy picit idősebb lettem, többet eljárunk a kórházba is, de itt a rendezvényen azt tartom jónak, hogy többféle szűrést, vizsgálatot is meg lehet rövid idő alatt csinálni”.

- mesélték a résztvevők. 

Beigazolódott a szűrések fontossága

Késő délutánra a számok is igazolták a magas részvételt, több mint kétezer szűrés valósult meg a Richter Egészségvároson. A rendszeres szűrés fontosságát igazolta ez a rendezvény.

Több mint négyszáz esetben enyhe eltérések jelentek meg az eredményekben, de több mint háromszáz esetben súlyos problémákra derült fény, amelyeknek utánkövetése szükséges és bizony voltak extrém esetek is, nagyjából ötven. Azt is tudjuk, hogy jó páran kaptak időpontot orvosi vizsgálatokhoz, közel van a kétszázhoz ez a szám. Ez is azt mutatja, hogy akik ide eljöttek, azok tudtak tenni az egészségükért, de egyben arra is figyelmeztetik őket, hogy tegyenek a továbbiakban is”

– ismertette a számokat a nap végén dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketingigazgatója.

Sikeres volt a Richter Egészségváros

Végül összeadva a helyszínen megjelent résztvevők aktivitását és az online térben megjelenő felhasználókat, összesen 19.136.500 forintot adományozott a Richter Gedeon Nyrt. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András Tagkórházának. Az egészségügyi intézmény vezetője úgy nyilatkozott, ezt az összeget a kórtermek árnyékolástechnikai fejlesztésére fogják fordítani, amire nagy szükség van a klímaváltozás okozta nyári hőhullámok miatt. Nyíregyházán és a megye nagyvárosaiban Egészségfejlesztési Iroda is működik, amelyek célja megegyezik a Richter Egészségváros felhívásával, hogy a lakosság vegyen részt a szűrővizsgálatokon.

Egészségfejlesztési Irodák

2018 óta 6 egészségfejlesztési irodát üzemeltetünk a kórház valamennyi telephelyén, ez azt jelenti, hogy öt fekvőbeteg- és egy járóbeteg-intézmény tartozik hozzánk. Mindenhol vannak Egészségfejlesztési Irodáink, amelyek egyre jobban bekerülnek a köztudatba, ezt bizonyítják a számok is. Az irodák vezetői arról számoltak be, hogy csak a nyíregyházi járásban minden tizedik ember részt vett tavaly az Egészségfejlesztési Iroda által szervezett 58 rendezvényen. Ezek egészségmegőrzéssel, betegségelkerüléssel és szűrésekkel kapcsolatos programok voltak, különböző generációkhoz szóltak, a fiataloktól kezdve az idősebbekig, a már betegségből felépülőkig”

– nyilatkozta dr. Ajzner Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója.

A szombati rendezvényen a nyíregyháziak egyik kedvenc edzőjével, Katus Attilával is találkozhattak a résztvevők és közösen mozoghattak a Kossuth téren.

Kapcsolódó galéria

Richter Egészségváros 2024 - Nyíregyháza