Ritka maki bébi Nyíregyházán
Különleges, fekete-fehér vari született a Nyíregyházi Állatparkban. A Madagaszkár szigetéről származó maki igen ritka állat, Európa állatkertjeiben mindössze 500 egyed él belőle. A nyíregyházán élő tenyészpárnak fia született, aki valószínűleg később elköltözik egy másik parkba, hogy a faj minél tovább fennmaradjon.

Madagaszkár hősei Nyíregyházán

 

Élőben is megtekinthetik a gyerekek a Madagaszkár című animációs film szereplőit a Nyíregyházi Állatparkban. A dús bundájú, hatalmas szemű állatok egy külön kifutóban várják a látogatókat. Egész nap játszanak, pihennek és akrobatikus ugrásokkal múlatják az időt. A vari a legnagyobb termetű maki faj. A Nyíregyházi Állatpark fekete-fehér párja 2013-ban tényészprogram keretein belül érkezett a SóstóZooba. A Franciaországból és Lengyelországból származó állatoknak most először született utóda.


Varifiú az Állatparkban

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a vari a legnagyobb termetű makiféle. A szakember hozzátette, már alapvetően a magyar neve is nagyon fura, hiszen varinak hívják. Ez arra utal, hogy Madagaszkár szigetén az őslakosok Vari Candanasnak nevezték el, azaz napimádónak, mert imád ez a faj napozni. Ilyenkor az arcukat mindig a nap felé fordítják. Révészné Petrtó Zsuzsa kifejtette, ennek a fajnak a különlegessége, hogy a többi makifajjal ellentétben nem hordozza kicsinyeit az anyaállat, hanem egy fészket épít a számára és ott kezd el növekedni az igen fejletlen apróság, aki körülbelül 3-4 hetesen kezd el először ismerkedni a külvilággal. A nyíregyházi állat már két hónapos, és a nemét is sikerült meghatározni. Egy kisfiú ugrándozik a látogatók örömére a kifutóban.

 

Hangos família

 

A vari család igen hangos. A família kommunikációjában a hangjelzések a legfontosabbak, olyan harsogó kiáltásuk van, mintha egy horrorfilm szereplői lennének. A különleges fajnevet a variknak a madagaszkári bennszülöttek adták. Szent állatként tisztelték őket évszázadokon keresztül. Úgy vélték, védelmet biztosít nekik élőhelyükön, azonban a civilizáció megszüntette ezt a védettséget. Napjainkban természetes élőhelyükön lecsökkent a számuk, hiszen sokan illegálisan vadásznak rájuk. Ezért a fajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánította.

ME.
Fotó: Nyíregyházi Állatpark