Ritka zebracsikó született

 Igazi zebra különlegesség, Grévy-zebra csikó látott napvilágot a Nyíregyházi Állatpark Afrika panorámájában. Az ellés problémamentesen zajlott, így nem volt szükség sem a gondozók, sem az állatorvos segítségére. A kilencnapos kis kanca pár perccel világra jötte után már felállt, és nem egészen egyórás korában már járni is tudott. Gondozói Lucy-nek keresztelték. A kis zebra 7 hónapos koráig jórészt anyatejjel táplálkozik majd, de már 1 hónapos korában elkezdi kóstolgatni a jórészt szálas takarmányból álló menüjét is. A csikó láthatóan élvezi a kifutót: nagyokat hancúrozik és nyargalászik anyja és egy vemhes lakótársuk mellett. Lucy azonban nem marad élete végéig Nyíregyházán.

 

Lucy majd költözik

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a Nyíregyházi Állatpark Grévy-zebrái az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül élnek. A kis csikó jelenleg kilenc napos, de ahogy ivarérett lesz, négyéves korában a faj koordinátora elhelyezi őt egy másik európai állatkertbe.

 

Legnagyobb vadon élő lóféle

 

A Nyíregyházi Állatpark 2008 óta tart Grévy-zebrát, ekkor érkezett a fajmegőrzési program keretében Füles, a csődör Németországból, majd 2013-ban költöztek ide kancái lengyel és cseh állatkertekből a Nyíregyházi Állatpark Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerébe. A grevy zebra a legnagyobb termetű zebra faj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. Természetes élőhelyén mindössze 2ezer egyed él belőle. A fajt elsősorban élőhelyének szűkülése és a pásztorkodás terjesztése veszélyezteti. Ma kizárólag Dél-Etiópia és Kenya száraz területein fordul elő egyre kisebb számban. A többi zebrától eltérően ez a faj nem alkot állandó csordákat, a különböző nemű egyedek véletlenszerűen verődnek össze. A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától – könnyen megkülönböztethető, hiszen hasa töve fehér, s a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, és fülei is jóval nagyobbak. Nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott Abesszíniától. A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a zebra fajok kedvelőinek, hiszen a Grevy-zebra mellett az alföldi zebra két alfaja is megtekinthető egy másik kifutóban.

ME.