ROADPOL akció – Ezúttal a telefont kézben tartó járművezetőkön van a fókusz

Október 7-e és 13-a között a rendőrség ismét fokozott közúti ellenőrzéseket végez Magyarországon a ROADPOL „Focus on the road!” kampány részeként. Az akció során elsősorban a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot és egyéb figyelemelvonó tevékenységeket ellenőrzik. Ezek az eszközök nemcsak szabálytalanok, hanem kifejezetten balesetveszélyesek is – figyelmeztetnek a hatóságok.

 

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata október 7-e és 13-a között hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott. Ebben az időszakban a rendőrök Nyíregyházán is ellenőrzik az autósokat, kiemelten azokat a sofőröket, akik vezetés közben elektronikus eszközöket használnak. A telefont kézben tartó járművezetőkön kívül kiszűrik azokat is, akik ilyen eszközön képi vagy szöveges adatokat tekintenek meg. Köztudott, hogy ezek használata nemcsak szabálytalan, de kifejezetten balesetveszélyes is – erről adott tájékoztatást Vajtó Levente, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezető-helyettese a Semmelweis utcán, ahol szintén ellenőrzés zajlott.

Vagy vezet, vagy telefonozik!

– Ez az akció egész héten át zajlik, nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte. A cél, hogy minél több olyan járművezetőt kiszűrjünk a forgalomból, aki vezetés közben jogsértő módon használ mobiltelefont vagy más elektronikai eszközt, például tabletet. Előfordult már olyan eset is, amikor a kollégáim olyasvalakit állítottak meg, aki nemcsak telefonált, hanem videóhívást is indított és folytatott vezetés közben – mondta el Vajtó Levente, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezető-helyettese.

Az ellenőrzések célja a baleset-megelőzés

Vajtó Levente arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség célja ezekkel az akciókkal sosem a büntetés, hanem a szabályos közlekedésre való figyelemfelhívás a balesetek megelőzése érdekében. A legutóbbi országos ellenőrzésre alig néhány héttel ezelőtt került sor, akkor a biztonsági öv használatára helyezték a hangsúlyt. A szeptember 16-a és 22-e között tartott, szintén egyhetes razzia a fél évvel korábbi adatokhoz képest javuló tendenciával zárult.

– Az előző ROADPOL hét során, amely a biztonsági öv helyes használatára összpontosított, a vármegyében egyetlen olyan személyi sérüléssel járó közúti baleset sem történt, ahol a jármű vezetője vagy utasa nem lett volna bekötve – tette hozzá Vajtó Levente osztályvezető-helyettes.

Újabb razziákra számíthatnak a közlekedők

Ezen a héten tehát mind Nyíregyháza, mind Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye bármely pontján számíthatnak ellenőrzésre a közlekedők. A ROADPOL idei naptárában pedig még két átfogó ellenőrzés szerepel: november 11-e és 17-e között a busz- és teherautó-sofőrök kerülnek a fókuszba, míg december 16-a és 22-e között az ittas vezetőkre koncentrálnak majd.